De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De Zuiderzee als waterwolf

De Zuiderzee als waterwolf

Samenvatting

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), projectgroep Hoogwaterbeschermingsplan is op dit moment bezig met het versterken van een aantal Markermeerdijken. Dit zal worden uitgevoerd door de Alliantie Markermeerdijken. Door het versterken van de dijken is er kans dat de archeologische resten die zich op deze plek bevinden worden verstoord. Het onderzoeksgebied bevindt zich tussen Monnickendam en Amsterdam. 
De hoofdvraag die voorafgaand aan het onderzoek is opgesteld is:
Op welke manier is er een overzicht te maken van archeologische en cultuurhistorische elementen in het onderzoeksgebied dat bruikbaar is voor het publiek? 
Veel van de bewoners in het gebied zijn tegen het plan om de Markermeerdijken te versterken. Daarom is er een inspiratieboek gemaakt. Doormiddel van dit boek worden bewoners geïnformeerd over de geschiedenis van hun gebied. In het boek is vooral gekeken naar de overstromingen die de Zuiderzee heeft veroorzaakt in het gebied. Daarmee zijn de cultuurhistorische en archeologische elementen ook meegenomen. Om de bewoners van het onderzoeksgebied beuwst te maken van de gevaren van verzwakte dijken is dit inspiratieboek opgesteld. Hiermee wordt geprobeerd meer draagvlak voor het project te krijgen. 
Voor het vergaren van kennis voor het inspiratieboek zijn drie onderzoeksmethoden gebruikt. Bij Uitdam is onderzoek gedaan naar een verdonken dijk. Hier is naar gedoken en zijn er onderwater 3 proefputjes gegraven en een aantal boringen gezet. Daarnaast is er archief- en literatuuronderzoek gedaan.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingArcheologie
Datum2020-01-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk