De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ontwikkeling van een behoefte-/risico inventarisatie tool voor BW/MO-instellingen

Ontwerpcriteria voor personen met een Licht Verstandelijke Beperking

Open access

De ontwikkeling van een behoefte-/risico inventarisatie tool voor BW/MO-instellingen

Ontwerpcriteria voor personen met een Licht Verstandelijke Beperking

Open access

Samenvatting

Voor de Beschermd- en begeleid Wonen instellingen en de Maatschappelijk Opvang (BW/MO) wordt een behoefte-/risico inventarisatie tool ontwikkeld om zo herstel-/krachtgericht werken en risicobeheersing te combineren. De BW/MO’s zijn publieke voorzieningen waar hulpverlening wordt geboden aan personen met bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking (LVB). De tool kan personen met een LVB en hun begeleiders binnen een BW/MO ondersteunen met het in kaart brengen van zowel behoeftes als risico’s en krachten van de cliënt. 
Omdat personen met een LVB cognitieve en adaptieve problemen op het niveau van een LVB hebben en vaak in de BW/MO wonen, is er gekozen onderzoek te doen naar deze specfieke doelgroep. Als interventies niet aansluiten bij personen met een LVB, zullen deze niet effectief zijn en mogelijk voor negatieve ervaringen zorgen (Douma et al., 2017).
Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een literatuuronderzoek en semi-gestructureerde (expert) interviews. 
In dit onderzoek zijn belangrijke kenmerken over een LVB, zoals de beperkte cognitieve vaardigen, naar voren gekomen. In de begeleiding is het van belang om onder andere rekening te houden met het feit dat vaardigheden als gevolg van het lage cognitieve niveau beperkt ontwikkeld of afwezig zijn. Uit het onderzoek blijkt dat begeleiders, ondanks dat zij enige kennis over een LVB hebben, dit nog te weinig herkennen en signaleren. Daarnaast vindt de helft van de begeleiders nog onvoldoende kennis over een LVB te hebben. Deze kennis is van belang om bij het gebruiken van de tool in de communicatie en begeleiding aan te kunnen sluiten bij personen met een LVB. Ook moeten hulpverleners veel verschillende communicatie- en begeleidingstechnieken beheersen, vanwege de diversiteit van de doelgroep. Er moet worden aangesloten bij het cognitieve niveau van personen met een LVB. Daarnaast zijn er een aantal gebruiksvoorwaarden waar de tool aan moet voldoen volgens de begeleiders zoals onder andere visuele ondersteuning, simpel taalgebruik en het kunnen gebruiken van hulpmiddelen zoals hulpkaarten.

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingToegepaste Psychologie
Datum2022-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk