De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Uit eigen bodem

het ontwerp van een ondergronds proeflokaal voor de Koemarkt te Purmerend, als ode aan het voedsel verleden van de stad

Open access

Rechten:

Uit eigen bodem

het ontwerp van een ondergronds proeflokaal voor de Koemarkt te Purmerend, als ode aan het voedsel verleden van de stad

Open access

Rechten:

Samenvatting

Het historische centrum van Purmerend is sinds de stichting gevormd voor de handel in voedsel. Van klein vissersdorp tussen drie meren, naar een kloosternederzetting in de 14e eeuw. Na de inpoldering van de Beemster, Purmer en Wormer wordt de vis vervangen door veeteelt en landbouw. De locatie van het project, de Koemarkt en de Schapenmarkt zijn overblijfselen van het marktbestaan welke door de mond- en klauwzeerepidemie in 2008 hun functie verloren. Mede door dijkverhogingen, landaanwinning en inpoldering, is en maaiveld en de bebouwing rondom het plein meerdere malen gewijzigd.

Het nieuwe ontwerp laat deze rijke geschiedenis zien en bevindt zich dan ook op de oude ondergrondse laag van het ambachtelijke kloosterleven. De productie en handel van voedsel zal opnieuw de identiteit van de Koemarkt en Purmerend worden door lokale en ambachtelijke voedselproductie en –consumptie. Door het nieuwe proeflokaal ondergronds te plaatsen kan het plein een plein blijven, de oude kloosterruïne opgenomen worden in het ontwerp en verschillende kelders van de horecagelegenheden verbonden worden. Een route van licht naar licht begeleid de bezoekers door de ambachtelijke werkplaatsen, en wordt het productieproces inzichtelijk gemaakt. Het gebouw biedt uitnodigende plekken om de producten te kunnen proeven. Vier grote patio’s in het plein maken de verbinding tussen het plein en de ondergrondse markt.

Het nieuwe ondergrondse proeflokaal van Purmerend is een ruimtelijke ervaring welke als maatwerk voor de Koemarkt gemaakt is en sluit dan ook aan op de ondergrondse en bovengrondse morfologie van Purmerend. Dankzij deze ingreep zal voedsel opnieuw centraal staan in Purmerend en de geschiedenis van de plek beleefbaar worden gemaakt.

Afstudeercommissie: Machiel Spaan (mentor), Dingeman Deijs en Bart van der Salm. Toegevoegde leden tbv het examen: Bart Bulter en Jochem Heijmans.

Toon meer
OrganisatieAmsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
OpleidingArchitectuur
AfdelingAcademie van Bouwkunst
PartnerAcademie van Bouwkunst Amsterdam
Datum2018-02-15
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk