De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Geluidwering en luchtgeluidsisolatie bij losmaakbaar bouwen

Afstudeeronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Geluidwering en luchtgeluidsisolatie bij losmaakbaar bouwen

Afstudeeronderzoek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek wordt onderzocht wat de invloed is van losmaakbaar bouwen op de geluidwering en de luchtgeluidsisolatie. Deerns, het ingenieursbureau waarbij het afstudeeronderzoek gedaan is, heeft aangegeven meer informatie te willen vergaren over losmaakbaarheid en de gevolgen ervan op geluid. Door dit onderzoek af te bakenen naar de invloed van losmaakbaar bouwen op de geluidwering en de luchtgeluidsisolatie, is het vraagstuk concreter geworden.
De bouw heeft grote invloed op het gebruik van primaire grondstoffen. Om een essentiële bijdrage te kunnen leveren aan de circulaire economie zullen veranderingen doorgevoerd moeten worden. Een belangrijke factor van circulariteit is losmaakbaarheid. Losmaakbaarheid is de mogelijkheid om componenten of onderdelen los te halen en terug te brengen naar de initiële staat zonder daarbij schade toe te brengen aan het geheel. Tevens dient dit alles de potentie om later hoogwaardig hergebruik of recycling te realiseren en te vergroten. Verwacht wordt dat losmaakbaar bouwen de kier- en naaddichting verminderd, waardoor er een slechtere geluidwering van de gevel en geluidsisolatie van de wanden ontstaat.
Het onderzoek wordt gekoppeld aan een casus-studie. Dit is het Kindcentrum Wezep. Uit dit Kindcentrum wordt één lokaal (groepsruimten 3 & 4) 0.38 gebruikt, dat getoetst zal worden aan de geluidwering van de gevels en de luchtgeluidsisolatie van de wanden. Ook worden de eisen vanuit het Bouwbesluit en de eisen van Frisse Scholen erbij gepakt.
Om erachter te komen wat voor losmaakbare projecten er al bestaan, zijn er een aantal referentieprojecten geanalyseerd op losmaakbaarheid, namelijk IKC Magenta, Hoofdkantoor Triodos Bank en de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam. De losmaakbaarheidsanalyse is gedaan door het berekenen van de gemiddelde losmaakbaarheidsindex van de referentiedetails. Deze worden vergeleken met de losmaakbaarheidsindex van details van traditionele referentie projecten. De gemiddelde losmaakbaarheidsindex van de losmaakbare referentie details is 0,86. Bij traditionele referentiedetails is dit 0,64. Dit komt doordat er bij losmaakbare referentiedetails de elementen voornamelijk met schroefverbindingen, oftewel een verbinding met toegevoegde elementen, verbonden worden. Bij traditionele referentieprojecten wordt dit niet gedaan, hierbij worden vooral harde chemische verbindingen, zoals lijm- en aanstortverbindingen, toegepast.
Dezelfde details zijn geanalyseerd op de plaatsen waar kieren en naden kunnen ontstaan. Hieruit is gebleken dat er bij de gevels vooral kieren ontstaan bij de kozijnen en de aansluitingen ervan. Bij de wanden ontstaan niet alleen kieren bij de kozijnen, maar ook naden bij de aansluitingen van de wand.
Door aan de geluidwering van de gevel te rekenen met verschillende kierdichtingen blijkt dat de geluidwering 10 dB lager is wanneer er geen kierdichting (losmaakbaarheidsscore 1,00) wordt toegepast dan wanneer er een kierdichting van kit (losmaakbaarheidsscore 0,20) of schuimband (losmaakbaarheidsscore 0,10) wordt toegepast. Hierdoor wordt de waargenomen geluidssterkte ongeveer verdubbeld.
Door aan de luchtgeluidsisolatie van de wanden te rekenen met verschillende waardes van de geluidsisolatie van het aansluitprofiel (Rw,lek) blijkt dat de luchtgeluidsisolatie ongeveer 20 dB lager is wanneer er geen aansluitprofiel (losmaakbaarheidsscore 1,00) wordt toegepast dan wanneer er bijvoorbeeld kit (losmaakbaarheidsscore 0,20) wordt toegepast.
Hieruit kan er geconcludeerd worden dat het momenteel nog niet mogelijk is om losmaakbaar te bouwen zonder dat dit ten koste gaat van de geluidwering van de gevel en de geluidsisolatie van de wanden.

Toon meer
Trefwoorden
OrganisatieAvans Hogeschool
OpleidingAB&I Academie voor Bouw en Infra
Datum2021-06-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk