De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:

Open access

Rechten:

Samenvatting

William Schrikker Gezinsvormen wil een methodiek voor ouderbegeleiding, omdat deze in 2015 is afgeschaft, onder andere door de nieuwe Jeugdwet en onderbezetting. Ze merken echter toch dat ouderbegeleiding nodig is in de pleegzorg. In deze scriptie is onderzoek gedaan naar de begeleiding voor ouders met een lichtverstandelijke beperking (lvb) en een trauma, om uiteindelijk ouderbegeleiding opnieuw vorm te kunnen gaan geven. Het doel is om pleegzorgwerkers een handreiking te geven om traumasensitief te werken met ouders met een lvb, zodat de samenwerking tussen biologische ouders en pleegouders wordt verbeterd, omdat ze elkaar beter leren begrijpen. De conclusie is dat WSGV een aanpak heeft voor lvb en ze werken traumasensitief met kinderen, maar ze hebben nog geen aanpak voor traumasensitief werken voor ouders met lvb:
- Met makkelijke taal vragen naar het verhaal van ouders, maar hierin niet te diep graven. Ouders leven in het hier en nu, blijf bij hun belevingswereld.
- Kijk waar het gedrag van ouders vandaan komt en houd hierin een kalm brein. Ouders begrijpen niet dat dit voort kan komen uit hun trauma. Waar mogelijk kun je dit uitleggen, door visuele hulpmiddelen te gebruiken.
- Geef constante erkenning en benoem hun krachten, positieve invloeden zijn belangrijk.
- Netwerk van ouders veel betrekken, vertrouwen is voor ouders erg belangrijk en het netwerk zijn voorspelbare personen voor hen, dit is vertrouwd.
- Blijf altijd in contact en verbinding. Voor ouders met lvb is de relatie belangrijk in de samenwerking, als dit niet goed zit kunnen zij niet met jou werken.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSocial Work
PartnerWilliam Schrikker Gezinsvormen
Datum2022-05-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk