De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het onderzoek heeft als doel om enerzijds de inclusie van kwetsbare burgers in de maatschappij te vergroten en anderzijds is het onderzoek erop gericht om instellingen, organisaties en wijkbewoners te activeren en bewust te maken om te zien naar anderen in de eigen wijk. Aan dit doel wordt gewerkt door gebruik te maken van de ABCD methode waarmee door middel van een vragenlijst de dialoog aangegaan wordt met wijkbewoners om hen bewust te maken van de kwetsbare medeburger en de eigen capaciteiten in kaart te brengen. Het onderzoeksgebied betreft het Bospoort gebied in Ede, een wijk die valt onder de kwartiertafel Ede centraal.
De hoofdvraag:
“ Hoe kunnen wijkbewoners met individuele talenten uit het bospoort gebied in Ede bereikt worden, met behulp van de ABCD methode, door de kwartiermaker van de kwartiertafel Ede centraal ten behoeve van de participatie van de ‘kwetsbare burger’ uit het Bospoort gebied in Ede?”

Om deze hoofdvraag te kunnen beantwoorden is er literatuuronderzoek uitgevoerd naar wat de kenmerken en motieven zijn van burgers om zich in te zetten voor een ander. Voor de ondersteuning van de literatuur en de aanpak van de ABCD methode zijn expertinterviews afgenomen bij de oprichtster van het kwartiermaken Doortje Kal en met informeel netwerkdeskundige Ton van Bergeijk. Daarnaast is er een praktijkonderzoek verricht opgedeeld in interviews met instellingen en vrijwilligersorganisaties en diepte interviews met wijkbewoners uit het Bospoort gebied in Ede.​

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
PartnerMalkander, Ede
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk