De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De vluchtelingenstroom van 2015 heeft verschillende problemen met zich meegebracht. De geldproblemen bij statushouders is er hier één van. Aan statushouders wordt al op veel manieren hulp geboden. Ook ter bevordering van hun financiële zelfredzaamheid. Maar is dit wel genoeg? En moet dit niet op een andere manier gebeuren? In dit onderzoeksverslag kunt u hier over lezen. Het geeft antwoord op de vraag: ‘’Hoe kan Movisie hulpverleningsinstanties die hulp bieden aan statushouders effectief informeren over het voorkomen van schulden bij statushouders in de leeftijd van 16 tot 27 jaar’’. Om antwoord te geven op de hoofdvraag is een literatuuronderzoek gedaan naar oorzaken van schulden bij statushouders, welke organisaties in het werkveld actief zijn en wat er nog meer moet gebeuren om de financiële zelfredzaamheid van deze doelgroep te bevorderen. Deze onderwerpen worden beantwoord in de drie deelvragen, met behulp van de resultaten uit de interviews.
Schulden bij jonge statushouders kennen maatschappelijke en sociaaleconomische oorzaken. Daarnaast speelt de overgang van 17/18 jaar en de andere ontwikkeling van de executieve functies een rol.

Verder zijn organisaties onderzocht die een rol spelen allemaal in het bevorderen van de financiële zelfredzaamheid bij statushouders. Elke organisatie heeft zijn eigen plek in dit werkveld. De verschillen liggen onder andere in het beleid (doelgroepenbeleid of niet), de aanpak (groepsgewijs of individueel) en de leeftijd. Ook wordt behandeld waarin Movisie kan voorzien voor de oplossing. Hier wordt ingegaan op kennis die nog nodig is, het overbruggen van cultuurverschillen, de nieuwe inburgeringswet en op de werkzame elementen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingSocial Work
PartnerMovisie Utrecht
Datum2019-07-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk