De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

“Agressie in de psychiatrie? Dat hoort er toch bij!”

Rechten: Alle rechten voorbehouden

“Agressie in de psychiatrie? Dat hoort er toch bij!”

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De GGZ staat met zijn hoeveelheid agressie en veiligheid in de top drie van de sectoren. Door de participatiemaatschappij en ambulantisering worden cliënten zo lang mogelijk in hun eigen omgeving behandeld. Hierdoor worden cliënten pas opgenomen wanneer de situatie dermate uit de hand loopt. De hulpverleners krijgen hierdoor te maken met cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Binnen afdeling Y komen daar ook agressie problematieken, licht verstandelijke beperking en verslaving bij. Aanleiding van dit onderzoek is de cliëntenpopulatie van afdeling Y en de daarbij behorende problematieken die leiden tot agressie incidenten. Daarnaast wordt er waargenomen dat de hulpverleners verschillend reageren op deze incidenten. In dit onderzoek wordt er antwoord gegeven op de hoofdvraag: ‘Hoe kunnen de hulpverleners van afdeling Y als team binnen instelling X zowel de mentale als fysieke veiligheid waarborgen tijdens de begeleiding van de cliënten van afdeling Y, zodat er een veilig werkklimaat voor de hulpverleners wordt gewaarborgd?’.

Binnen dit onderzoek is er gebruik gemaakt van een kwalitatief onderzoek, waarin tien respondenten zijn geïnterviewd door middel van een topiclijst. De respondenten werken allemaal op afdeling Y en zijn actief benaderd door de onderzoeker. De resultaten van de respondenten zijn op bepaalde vlakken erg divers.

Uit het onderzoek blijkt dat de hulpverleners van afdeling Y daadwerkelijk te maken krijgen met zowel mentale als fysieke agressie. Desondanks wordt dit niet door iedereen hetzelfde ervaren of überhaupt gelabeld als agressie. De hulpverleners benoemen dat communicatie zowel als een bevorderende als belemmerende factor wordt ervaren. Daarbij wordt er aangegeven dat communicatie uiterst belangrijk is voor het waarborgen van een veilig werkklimaat. Tevens willen de hulpverleners betrokkenheid en nabijheid van elkaar en de instelling. De DEW-trainingen zorgen ervoor dat de hulpverleners zowel mentaal als fysiek weerbaarder worden tegen agressie. Daarom willen zij structureel de DEW-trainingen aangeboden krijgen en daarbij moeten de behandelaren aansluiten. Binnen afdeling Y wordt de veiligheid gewaarborgd door het inzetten van de Triple-C werkwijze, waardoor er met de cliënten wordt samengewerkt en niet alles wordt overgenomen.

Hieruit zijn de aanbevelingen geschreven voor de hulpverleners. Er is aanbevolen om het BOT-team actief te betrekken bij incidenten. De werkoverleggen en teamdagen worden structureel ingezet om incidenten of bedreigingen te bespreken. Eveneens moeten de hulpverleners de Triple-C werkwijze beheersen. Als laatste willen de hulpverleners casuïstiek, signaleringsplannen, risicotaxaties en intervisie structureel gaan inzetten.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Hogeschool Sociale Studies
Datum2020-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk