De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Genoeg gelachen, nu humor

Een gemengd methode onderzoek voor de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, naar de vraag over wat het effect is van humor op een behandeltraject dramatherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Genoeg gelachen, nu humor

Een gemengd methode onderzoek voor de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, naar de vraag over wat het effect is van humor op een behandeltraject dramatherapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is gerealiseerd door een gemengd methode en heeft als doel om het effect van humor op een behandeltraject dramatherapie inzichtelijk te maken. Dit doel is tot stand gekomen, aangezien er weinig onderzoek naar gedaan is.
Dit onderzoek is vernieuwend, aangezien een desk-en fieldresearch centraal staan. De deskresearch is voornamelijk gerealiseerd door gebruik te maken van data die betrekking hebben op de psychotherapie. Deze keuze is gemaakt om dit onderzoek te voorzien van een theoretisch kader.
De fieldresearch is gerealiseerd door het benaderen van verschillende databronnen die dit onderzoek van data hebben voorzien. Er is gebruik gemaakt van: één neuropsycholoog, zes dramatherapeuten en acht cliënten. Hierdoor is er een breed scala aan data verzameld uit het werkveld.
De hoofdvraag van dit onderzoek bedraagt:
Wat is het effect van humor op een behandeltraject dramatherapie?
Om de hoofdvraag te beantwoorden zijn de volgende deelvragen onderzocht en beantwoord:
Deelvraag 1: Wat is het psychologische effect van humor op de mens? Deelvraag 2: Wat is het effect van humor op de mens binnen sociale interactie? Deelvraag 3: Wat is het psychologische effect van humor op een behandeltraject psychotherapie en dramatherapie? Deelvraag 4: Wat is het effect van humor op de therapeutische werkrelatie binnen een behandeltraject psychotherapie en dramatherapie? Deelvraag 5: Wat is het risicovolle effect van humor op een behandeltraject psychotherapie en dramatherapie? Deelvraag 6: Op welke manier wordt humor toegepast binnen dramatherapeutische werkvormen?
Binnen dit onderzoek komt naar voren dat het effect van humor veel voordeel kan hebben. Dit heeft voornamelijk te maken met betrekking tot coping, stress en emoties. Het effect van humor op sociale interactie heeft zowel een verbindende functie als een functie om verdeeldheid te creëren.
Binnen een behandeltraject dramatherapie kan de cliënt humor toepassen ter ondersteuning van coping, stress, distantie en emoties en kan ook de dramatherapeut humor met verschillende doeleinden toepassen om de cliënt te ondersteunen.
Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van humor op de therapeutische werkrelatie. Echter als humor niet goed wordt toegepast binnen een behandeltraject dramatherapie, dan kent dit verschillende risico’s voor het proces van de cliënt. Tot slot wordt duidelijk dat humor op verschillende wijze ondersteuning biedt voor dramatherapeutische werkvormen.
Er zijn een totaal van 92 bronnen gebruikt die ondersteuning bieden aan dit onderzoek.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingVaktherapie
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
Datum2020-01-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk