De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Uit cijfers van het CBS (2018) is gebleken dat er een sterke en vooral constant toenemende vraag is naar producten uit de detailhandel. Deze explosieve toename vraagt naar oplossingen op korte termijn voor de opslag van deze producten. Donselaar Structures, ontstaan uit moederbedrijf Donselaar Tenten, levert demontabele bedrijfsoplossingen die in korte tijd gebouwd kunnen worden. Het bouwen in korte tijd, resulteert echter in een eindproduct dat nog enige bouwtechnische gebreken vertoont.

Dit afstudeeronderzoek heeft als doelstelling een geoptimaliseerde versie van de huidige de tijdelijke bedrijfshal te ontwerpen. Daarin staat de hoofdvraag “Op welke wijze kan een tijdelijke bedrijfshal worden uitgevoerd met de kwaliteit van permanente bouw om de explosieve groei van de online detailhandel op te vangen?” centraal. Het uitwerken van de tijdelijke bedrijfshal gebeurt op basis van de ontwerpmethode Evidence - B a s e d D e s i g n ; ontwerpen op basis van bestaande, veelvoudig toegepaste systemen.

Er is een onderzoek gedaan naar wat een tijdelijke bedrijfshal precies inhoudt. Daarbij is gebleken dat dit een bouwwerk is dat gebouwd wordt met de intentie een gebruiksduur te hebben van een periode van maximaal 15 jaar, opgebouwd uit elementen die met droge, demontabele verbindingen zijn verbonden, om na de gebruiksperiode weer te kunnen worden hergebruikt. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de huidige uitvoering van de tijdelijke bedrijfshal, waarbij vergeleken is met de bouwfasering uit de NEN2574:1993.

Middels theoretisch onderzoek, analyses en klantonderzoek zijn vervolgens criteria opgesteld voor de uitvoering van zowel tijdelijke als permanente bedrijfshallen. Deze criteria worden later voor het kiezen van opgestelde varianten per bouwdeel gescoord op relevantie en prioriteit.

De varianten zijn gecombineerd tot één systeem in een schetsontwerp. Middels verdiepend onderzoek zijn verschillende aanvullingen gedaan op dit ontwerp; de voorlopige ontwerpen. Hierin is op alle bouwdelen het 3-4-5-principe toegepast, wat inhoudt dat met elementen van 3, 4 en 5 meter alle afmetingen gemaakt kunnen worden. Door dit principe is de bedrijfshal flexibel in lengte, breedte en hoogte op een meter nauwkeurig. Ieder bouwdeel is tevens overal opnieuw her te gebruiken, omdat passtukken overbodig zijn.

Het uiteindelijke ontwerp is uitgewerkt tot DO-niveau. De fundering wordt tussen het bestaande straatwerk geplaatst, waarbij de draagkrachtige grond op hoogte is afgegraven. De hoofddraagconstructie wordt opgebouwd uit koudgewalst staal. De gevels en het dak worden uit sandwichpanelen opgebouwd, welke middels klemverbindingen aan de constructie worden bevestigd; dit bevordert het hergebruik van de panelen. Vloerdelen bestaan uit geprefabriceerde, betonnen elementen met een isolatieschil tussen twee betonschillen.

De tijdelijke bedrijfshal is door opbouw in elementen volgens het 3-4-5-principe – verbonden met remontabele verbindingen – uit te voeren met de kwaliteit van permanente bedrijfshallen.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerDonselaar Structures
Datum2019-05-24
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk