De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Dromen over een gestandaardiseerd Tiny House

WAT ZIJN DE WENSEN EN BEHOEFTES VAN POTENTIËLE BEWONERS VAN EEN TINY HOUSE MET DE DAARBIJ BEHORENDE TECHNISCHE UITWERKING VAN EEN GESTANDAARDISEERD TINY HOUSE VOOR WALDEN STUDIO

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Dromen over een gestandaardiseerd Tiny House

WAT ZIJN DE WENSEN EN BEHOEFTES VAN POTENTIËLE BEWONERS VAN EEN TINY HOUSE MET DE DAARBIJ BEHORENDE TECHNISCHE UITWERKING VAN EEN GESTANDAARDISEERD TINY HOUSE VOOR WALDEN STUDIO

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In 2016 heeft Walden Studio een prototype van een Tiny House gerealiseerd. In navolging van de realisatie van het prototype is Walden Studio op zoek naar een samenwerking met één of meer bouwpartijen. De wens om samen te werken komt voort uit de meer dan 80 aanvragen voor Tiny Houses die bij Walden Studio zijn binnengekomen. Het doel van deze samenwerking is het ontwikkelen van een gestandaardiseerd Tiny House.
De titel van deze scriptie, ‘Dromen over een gestandaardiseerd Tiny House’, verwijst naar enerzijds de aanvragen oftewel de wens van potentiële bewoners om in een Tiny House te wonen en anderzijds naar de behoefte van Walden Studio om een gestandaardiseerd Tiny House te ontwikkelen om die wens van potentiële bewoners te verwezenlijken.
Het doel van dit afstudeeronderzoek is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerd Tiny House voor Walden Studio. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag gesteld: Wat zijn de wensen en behoeftes van potentiële bewoners van een Tiny House met de daarbij behorende technische uitwerking van een gestandaardiseerd Tiny House voor Walden Studio?
Het antwoord op deze onderzoeksvraag is verkregen door een enquête af te nemen onder potentiële bewoners. De resultaten uit deze enquête geven inzicht in hun wensen en behoefte. Middels literatuurstudie, analyses en technische uitwerkingen wordt getoond wat de architectonische, installatietechnische en financiële gevolgen van deze wensen en behoeftes zijn voor het ontwerp van een Tiny House.
De meest spraakmakende resultaten uit de enquête zijn, dat het merendeel van de respondenten:
• een Tiny House voor 1 of 2 personen wil; • een Tiny House wil kopen (en niet huren); • een Tiny House op wielen of staal wil; • multifunctioneel meubilair, een rustgevende uitstraling, ecologische bouwmaterialen en vooral de ecologische voetafdruk belangrijk vindt; • in een bepaalde mate zelfvoorzienend wil zijn;
• middels natuurlijke of duurzame bronnen wil verwarmen; • bereid is om € 60.000,- te betalen voor een dergelijk Tiny House.
Met de resultaten uit de enquête hebben wij vier subpopulaties kunnen definiëren: ‘Flexibel’, ‘Samen’, ‘Familie’ en ‘Levensloop’. Voor deze vier subpopulaties is een ontwerp gemaakt. Op basis van de enquêteresultaten is in dit ontwerp is rekening gehouden met aspecten zoals het aantal bewoners, de leeftijd van de bewoners, een toenemende behoefte aan een (rolstoel)toegankelijke woning en/of de wens om in een bepaalde mate zelfvoorzienend te zijn.
Het belangrijkste advies dat dit onderzoek meegeeft aan Walden Studio is dat een zelfvoorzienend, één of twee persoons Tiny House van ecologische bouwmaterialen, te koop voor minder dan € 60.000,- een goed uitgangspunt is voor de ontwikkeling van een gestandaardiseerd product. Samenwerking met een professionele bouwpartij is essentieel voor het verder ontwikkelen van een gestandaardiseerd Tiny House

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Arnhem en Nijmegen
OpleidingCiviele Techniek
AfdelingAcademie Built Environment
PartnerWalden Studio
Datum2017-08-29
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk