De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rijstrategie Shell Eco-marathon 2012 : De ontwikkeling van voertuigsimulatie.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Rijstrategie Shell Eco-marathon 2012 : De ontwikkeling van voertuigsimulatie.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

The HydroCruisers is een team van studenten, dat sinds 5 jaar meedoet aan de Shell Ecomarathon, een zuinigheidsrace georganiseerd door Shell. Het doel van the HydroCruisers is om een zeer
brandstofefficiënt voertuig te maken en daarmee de Shell Eco-marathon
te winnen.
Wat the HydroCruisers de afgelopen wedstrijden heeft gemist is een doordachte en onderbouwde rijstrategie. Om de rijstrategie te onderbouwen is er een hulpmiddel nodig die een score kan aangeven voor een rijstrategie. Dit rapport beschrijft de ontwikkeling van het hulpmiddel die gebruikt kan worden om een rijstrategie te waarderen. Het hulpmiddel is een computermodel die het rijgedrag en het energieverbruik van een voertuig simuleert.
Om tot dit model te komen moet het voertuig eerst worden geanalyseerd. Er zijn drie analyses gedaan, een procesanalyse, een energiebalans en een circuitanalyse. De procesanalyse analyseert het proces van waterstof tot beweging. De energiebalans analyseert de energiestromen de verschillende processen. Hierbij wordt gekeken naar de energietoevoer en afvoer van de verschillende processen. De circuitanalyse analyseert de verschillende onderdelen in het circuit. Aan de hand van deze analyses kan worden bepaald welke onderdelen gesimuleerd in de voertuigsimulatie Om het computermodel toepasbaar te maken voor de Innovator 1 moet de voertuigsimulatie worden aangevuld met betrouwbare parameters van de Innovator 1. Voor de
benodigde parameters voor de simulatie zijn proeven opgesteld met behulp van testritten en een meetopstelling. De voertuigsimulatie is aangevuld met de resultaten van de proeven en met parameters uit literatuur.
De rijstrategie kan worden bepaald aan de hand van drie factoren. Het circuit, de weersomstandigheden en voertuigefficiëntie. Door het model van de voertuig in de simulatie op deze drie factoren aan te sturen kan er een strategie worden bepaald.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersStudentproject 'de HydroCruisers', Haagse Hogeschool Delft
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk