De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Scanvariaties in verschillende scantechnieken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Scanvariaties in verschillende scantechnieken

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een bestraalde EBT3 film wordt door middel van een commerciële flatbed scanner uitgelezen. Het is gebruikelijk om deze film te scannen in transmissie modus. De absorptie van de film wordt uitgelezen en omgezet naar een maat voor de dosis in cGy per pixel. Deze dosis wordt met een zekere nauwkeurigheid bepaald. Er wordt in verschillende literatuur geadviseerd om de film via reflectie modus te scannen, maar daar zijn geen nauwkeurigheden van bekend.

In dit verslag wordt de nauwkeurigheid van de verschillen scanmethoden berekend en bepaald. Om te onderzoeken of er verschil is tussen een A4 scanner en een A3 scanner, zijn al de metingen uitgevoerd op twee scanners.

De scanner scant een film in drie kleuren: rood, groen en blauw. De scans worden uitgelezen in Matlab waarin de data nauwkeurig en snel wordt verwerkt. Er is onderzoek gedaan naar drie verschillende scan methoden: transmissie modus, reflectiemodus met een witte diffuse plaat en reflectiemodus met een front coated mirror. Voor elke methoden is de reproduceerbaarheid van de scanner op korte en op lange termijn, de stabiliteit van het spectrum, het lateraal effect en de hoeveelheid polarisatie van de film bepaald.
De reproduceerbaarheid van de scanner is een maat voor de hoeveelheid ruis in het systeem. Deze ruis is bij een spiegel het grootst en bij transmissie modus het kleinst.

Het lateraal effect ontstaat door polarisatie en het verschil in optische pad lengte. Voor de drie modi is bepaald hoe reproduceerbaar het lateraal effect is. Hieruit blijkt dat het lateraal effect in transmissie voor drie kleuren reproduceerbaar is. In reflectie modus met behulp van de witte reflectieplaat zijn de kleuren rood en groen reproduceerbaar. Bij de spiegel is alleen de kleur rood reproduceerbaar.
Het spectrum van de lamp is voor de A4 en de A3 scanner op lange en korte termijn stabiel, ongeacht de scan methoden.

De film polariseert het licht, daarom is het belangrijk dat de film in de zelfde richting als de kalibratie film wordt gescand.

Wanneer de fouten met elkaar worden vergeleken, volgt dat scannen met transmissie modus op de A4 de kleinste onnauwkeurigheid in dosis geeft.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Technische Natuurkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersVUmc
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk