De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het bepalen van het vermoeiingsgedrag op drie spanningsverhoudingen van glasvezel verstevigd APA6

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het bepalen van het vermoeiingsgedrag op drie spanningsverhoudingen van glasvezel verstevigd APA6

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gedurende de afstudeerstage zijn er door de student vermoeiingstesten gedaan op glasvezel-APA6 composiet. Allereerst zal er op hoofdlijnen de achterliggende theorie besproken worden welke gedurende de literatuurstudie geraadpleegd zijn. Vervolgens zijn de proefstukken beschreven van geometrie tot productie. Na de proefstukken zijn de vermoeiingstesten beschreven en zijn de enkele resultaten van deze testen opgesomd. Tot slot worden de conclusies en aanbevelingen van de onderzoeksopdracht vermeld.

In totaal zijn 21 testen uitgevoerd op 3 verschillende spanningsverhoudingen, namelijk trek-druk, trek-trek en druk-druk piekbelastingen. Per spanningsverhouding is de levensduur afhankelijk van de maximale spanning uitgezet in een zgn. SN-kromme. Tot slot zijn de SN-kromme van de drie spanningsverhoudingen samengevoegd, geëxtrapoleerd en als Continuous Life Diagram weergegeven.

Uit de resultaten blijkt het composiet vergelijkbare karakteristieken te vertonen met veel voorkomende composieten, zoals glasvezel-epoxy. Het glasvezel-APA6 composiet lijkt echter beter bestand tegen vermoeiing in het compressieregime, wat te verklaren is door de betere samenhang tussen de polyamide ketens. Daarnaast vertoond het composiet een hoge mate van vermindering in sterkte wanneer het aan trekbelasting wordt blootgesteld. Dit is te verklaren doordat het APA6 gevoelig is voor kerfwerking. Dit blijkt tevens de dominante vorm van falen te zijn wanneer proefstukken aan zowel trek- als drukbelastingen worden blootgesteld.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnersSuzlon Blade Technology
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk