De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Phase Change Material

Toepasbaarheid van PCM technologie in de klimaattechniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Phase Change Material

Toepasbaarheid van PCM technologie in de klimaattechniek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om de concurrentiepositie in de installatietechniek te versterken, is Verkade Klimaat B.V. op zoek naar innovatieve oplossingen. Het gebruik van PCM technologie in de huidige klimaattechniek zou één van deze innovatieve oplossingen kunnen zijn. De opdracht in dit onderzoek is daarom:

“Onderzoek of het interessant is PCM technologie toe te passen in de klimaattechniek. Hierbij wordt uit meerdere toepassingen één toepassing gekozen. Van deze toepassing wordt bepaald of het rendabeler is om toe te passen dan een vergelijkbaar systeem zonder PCM.”

Met behulp van een pakket van eisen en wensen zijn verschillende PCM toepassingen getoetst.
Na toetsing van de toepassingen is er in overleg met de opdrachtgever bepaald dat er behoefte is aan een lokale, compacte PCM toepassing in de vorm van een Fan Coil Unit. Deze toepassing zal in staat moeten zijn een gehele kamer te kunnen verwarmen en koelen.

Deze PCM toepassing is vervolgens gedeeltelijk uitgewerkt aan de hand van een bepaald kamermodel, om te analyseren hoeveel besparing het PCM in de toepassing oplevert. De Fan Coil Unit is voorzien van een warmtewisselaar die kan koelen en verwarmen. PCM zal in het geval van koelen een gedeelte van de energie van de lucht opnemen, waardoor er in theorie een energiebesparing op koeling optreedt. In de toepassing zijn 10 PCM panelen (13 [kg] PCM) toegepast.

Met behulp van het computerprogramma ‘Simulink’ is er een simulatie gemaakt aan de hand van het kamermodel, waarin wordt gekeken hoeveel koelenergie de toepassing met en zonder PCM verbruikt. Er is een heel jaar doorgerekend, waarbij de toepassing met PCM inderdaad energie bespaarde op koeling. Bij nieuwbouw ligt deze energiebesparing voor koeling per jaar tussen de € 0,27 en € 0,63, bij bestaande bouw ligt dit tussen de € 0,84 en €1,38.

Één van de eisen is dat de investering van het PCM binnen 5 jaar moet zijn terugverdiend. Omdat 10 PCM panelen €110,- kosten, zal de bovenstaande besparing niet genoeg zijn om een rendabele oplossing te vormen. Om wel een rendabele PCM oplossing te verkrijgen zullen er meer PCM panelen moeten worden toegepast, omdat er dan naast energiebesparing ook wordt bespaard op geïnstalleerd koelvermogen. Bij 100 PCM panelen (130 [kg] PCM) wordt er wel op geïnstalleerd koelvermogen bespaard. Echter zal de toepassing dan veel groter en zwaarder worden, waardoor een compacte toepassing niet meer reëel is.

PCM is dus wel interessant om toe te passen in de klimaattechniek, echter moet in een dergelijke toepassing wel meer PCM worden geïmplementeerd.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerVerkade Klimaat B.V.
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk