De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het universele rek

het ontwikkelen van een universeel transportrek voor opslagtanks van gedragen veldspuiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het universele rek

het ontwikkelen van een universeel transportrek voor opslagtanks van gedragen veldspuiten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Een productreeks die bij Kverneland Group Nieuw Vennep wordt gemaakt is de iXter. De iXter is een gedragen veldspuit; een machine die achter een trekker kan worden gehangen en waarmee gewassen kunnen worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. De iXter bevat een grote kunststof tank, die wordt gemaakt bij Promens. De tanks worden vervoerd op speciale transportrekken. De introductie van de iXter A (naast de reeds bestaande iXter B) in januari 2016 heeft ervoor gezorgd dat de transportrekken voor de iXter tanks niet meer geschikt zijn voor het dragen van alle iXter tanks. Daarnaast zijn de oude transportrekken niet geschikt voor het dragen van alle andere kunststof iXter onderdelen die bij Promens vandaan komen. Een ander probleem is dat de iXter tanks na het rotatiegieten warm in de transportrekken worden gezet, waardoor het te kleine oplegvlak een drukplek in de tank kan geven. Tenslotte zijn de kosten voor transport van lege rekken te hoog.
Het doel van dit afstudeerproject was het universeel maken van de transportrekken voor alle kunststof iXter A als iXter B onderdelen, die bij Promens vandaan komen. Het rek moet de druk op de oplegvlakken zodanig verminderen dat het de tanks niet beschadigd. Om de transportkosten te verlagen is het rek zo ontworpen dat het ingeklapt kan worden om ruimte te verminderen. Daarnaast kan het rek gestapeld worden.
Er is een onderzoek gedaan naar alle functies, waarna functiealternatieven zijn bedacht. De functiealternatieven zijn beoordeeld op relevantie aan de hand van een keuzematrix. De beste alternatieven zijn gebruikt voor het ontwerpen van een nieuw transportrek. Om te bepalen of het rek sterk genoeg is voor het dragen van de kunststof onderdelen zijn er verschillende krachtberekeningen uitgevoerd. Tenslotte is er uitvoerig berekend wat de kosten zijn voor het maken van de nieuwe rekken. Voor het produceren, assembleren en gebruiken van de nieuwe transportrekken zijn respectievelijk 2D tekeningen, een assemblage handleiding en een gebruikershandleiding bijgevoegd in de bijlagen.
Het budget is aan de hand van de Kubota norm vastgesteld op een bedrag dat binnen twee jaar terug te verdienen is. Het aantal lege transportrekken dat per palletplaats vervoerd moet kunnen worden is drie stuks. Per jaar wordt een rek gemiddeld 12 keer gebruikt en er zijn in totaal 150 rekken die moeten worden vervangen. Het budget is daarmee vastgesteld op €96000,-. Het totale bedrag voor productie van nieuwe transportrekken is €63949,- en komt daarmee €32051,- lager uit dan het budget van €96000,-.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Werktuigbouwkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerKverneland Group Nieuw-Vennep
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk