De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

Dit rapport behandelt het herontwerpen van de automatische wagen van Logiqs Agro International. Het doel van dit rapport is het toelichten hoe er tot een goedkopere en lichtere automatische wagen gekomen is.

De achtereenvolgende onderdelen weerspiegelen de kern van het verbeterd ontwerp:

- Transporteurs
- Plaatsing onderdelen
- Ombouw
- Wielen en wielstel
- Modulair

De totale transporteurs zijn aangepast hierbij is er gekeken om de ketting te vervangen voor een ander systeem. Dit is een tandriem geworden. Voordeel hiervan is dat deze lichter en goedkoper is en minder ouderhoud vergt. Nu zijn er in plaats van twee kettingtransporteurs één tandriemtransporteur gebruikt. Voordeel hiervan is dat er maar één aangedreven systeem hoeft te zijn om de container binnen te halen. Aan de andere zijde wordt een buissegment geplaatst waar de container op steunt.

De plaatsing is optimaal gemaakt doordat alle onderdelen boven elkaar zijn geplaatst. Hierdoor treden er geen momenten meer op in het hoofdframe van de wagen. Voordeel hiervan is dat het frame lichter en goedkoper gemaakt kan worden en dat ook geworden is.

Doordat er geen momenten optreden in het hoofdframe is er voor een ombouw gekozen. Deze is gemaakt uit A-track profielen die Logiqs Agro zelf ontworpen heeft en veel gebruikt. Hierdoor is de ombouw goedkoop en bijkomend voordeel er zijn eenvoudig onderdelen aan te monteren.

Het wielstel is zo herontworpen dat deze zo compact mogelijk is. Hierin moest en nog wel wielen passen met een diameter van 150 mm.

De gehele wagen is modulair geworden. Uit de morfologie kwamen twee concepten die dicht bij elkaar uitkwamen. Hierdoor is er nog een keer naar gekeken zo op een modulair systeem gekomen. De volgende systemen kunnen gebruikt worden doordat de wagen modulair is geworden:

- Handwagen
- Shuttle
- Tandriemtransporteur

De conclusie is dat er een goedkopere automatische wagen is herontworpen. Deze is 38% goedkoper dan de huidige automatische wagen. Hierbij is er gekeken naar de veiligheidsnormen en CE-markering.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnerLogiqs Agro International B.V.
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk