De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De vervanging van een kraangiek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De vervanging van een kraangiek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Seaway Heavy Lifting (SHL) is sinds 1991 actief in de offshore-branche en heeft daarvoor twee kraanschepen tot haar beschikking, de Stanislav Yudin en de Oleg Strashnov. De Stanislav Yudin is opgeleverd in 1985 en is gezien haar leeftijd toe aan een revisie. De draaikrans is aan vervanging toe en de giek moet mogelijk ook vervangen worden. De hieruit voorkomende opdracht is om te bestuderen of er wederom voor een boxconstructie gekozen moet worden of dat een vakwerkconstructie wellicht een beter alternatief is en welke vorm deze constructie dan uitgevoerd moet worden.

De kraangiek moet voldoen aan de relevante normering binnen de branche. Aangezien SHL haar vloot laat certificeren door DNV, wordt de DNV-norm 2.22 Lifting appliances gehanteerd. De volgende zaken spelen een rol: massa, productie, onderhoud, vermoeiing, sterkte en stabiliteit.

Aan de hand van de structuur en de geometrie van de giek kunnen
verschillende concepten worden opgesteld, die aan de hand van de eerder genoemde eisen getoetst worden in een keuzematrix. Daaruit is naar voren gekomen dat het vakwerk uitgevoerd in Y-vorm het gunstigste is. Daar moet echter wel bij vermeld worden dat de gekozen weging van eisen doorslaggevend is geweest en dat de uitkomst bij een andere invulling hiervan ook een boxconstructie kan zijn.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersSeaway Heavy Lifting
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk