De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

ABSORPTIE VAN PERSONEN BINNEN HORECA

SIGNIFICANTIE VAN HET EFFECT VAN DE AANWEZIGHEID VAN PERSONEN OP HET TOELAATBARE GELUIDNIVEAU BINNEN HORECAGELEGENHEDEN

Rechten: Alle rechten voorbehouden

ABSORPTIE VAN PERSONEN BINNEN HORECA

SIGNIFICANTIE VAN HET EFFECT VAN DE AANWEZIGHEID VAN PERSONEN OP HET TOELAATBARE GELUIDNIVEAU BINNEN HORECAGELEGENHEDEN

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor horecabezitters is het van belang om een zo goed mogelijke muziekbeleving meegegeven aan hun klanten zonder de klant hierbij te storen. De twee idealen botsen zo nu en dan. En niet alleen klanten willen ongestoord met elkaar kunnen praten, ook omwonenden willen geen last hebben van de muziek. Voor dit soort vraagstukken worden akoestische experts ingeschakeld.

Bij een akoestisch horecaonderzoek wordt het maximaal toegestane geluid in de horecaruimte bepaald waarbij aanpandige woningen niet gehinderd worden. Dit gebeurt echter wanneer de horecaruimte leeg is, terwijl mensen ook geluid absorberen. Het resultaat: een te laag maximaal toegestaan geluidniveau. Uit dit onderzoek blijkt dat het niet zo zeer de mensen zelf zijn die het geluid absorberen, maar hun kleding. Door de absorptie die veroorzaakt wordt door de kleding absorberen personen vanaf ongeveer 250 Hz goed geluid. Wanneer er veel mensen aanwezig zijn in een ruimte, neemt de hoeveelheid absorptieoppervlakte sterk toe. De nagalmtijd neemt dan af en het maximaal toegestane geluidniveau wordt hoger. De modellen laten zien dat de nagalmtijd met ongeveer 50 % afneemt wanneer er een groep mensen in de ruimte aanwezig is.

Metingen die gedaan zijn in de galmkamer van de hogeschool Windesheim in Zwolle laten zien dat mensen die dicht bij elkaar staan minder geluid absorberen dan dezelfde hoeveelheid personen wanneer deze verspreidt over de ruimte staan. Dit heeft te maken met de reductie van het absorptieoppervlak wanneer iedereen dicht bij elkaar staat.

Met behulp van de verkregen waardes van de metingen in de galmkamer is de absorptie-waarde voor een persoon bepaald. Met modellen is vervolgens in diverse horecasituaties de nagalmtijd bepaald wanneer de horecaruimte leeg zou zijn en wanneer deze gevuld met personen is. In grote ruimte komen de theoretische berekende waardes redelijk met elkaar overeen, maar in kleine ruimtes wordt de afwijking relatief groot.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Technische Natuurkunde
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
PartnerHet GeluidBuro
Jaar2016
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk