De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rubber-compound Granulaat traject na extruder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Rubber-compound Granulaat traject na extruder

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek is er gekeken naar de mogelijke machinale oplossingen voor het afwateren, drogen, koelen en verpakken van rubber-compound granulaat wat met behulp van een continu productie proces vervaardigd wordt.
Op verzoek van de opdrachtgever is er onderzoek gedaan in twee richtingen; een onderzoek naar de mogelijkheden voor het optimaliseren van het huidige systeem, en een onderzoek naar de mogelijkheden voor het ontwerp van een geheel nieuw systeem.
Via een verdiepend onderzoek is nagegaan welke factoren van invloed zijn op de functionele processen die het systeem moet doorlopen. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen het afwateren, drogen en koelen van het rubber granulaat.
Na het opstellen van de eisen en wensen en functionaliteiten waaraan het te ontwerpen systeem moet voldoen werden er met behulp van een morfologisch overzicht verschillende concepten, bestaande uit op elkaar afgestemde machines en systemen, opgesteld. Vervolgens werden de concepten beoordeeld, met behulp van een keuzematrix, op basis van het Pakket Van Eisen en wensen.
De voornaamste conclusie van de ontwerpfase is dat het derde concept de hoogste waardering behaald heeft en daardoor de meeste geschikte oplossing biedt wordt voor het afwateren, drogen, koelen en verpakken van het granulaat. Dit concept verbindt de module van afwatering met de verpakkingsmodule via een druktransportsysteem, waarna het granulaat via een gesloten plaatkoelsysteem en een geautomatiseerd Lineair- Wissel-Systeem in de geselecteerde verpakkingsvorm terecht komt.
Tenslotte is de verpakkingsmodule uit het gekozen concept vertaald naar een gedetailleerd ontwerp door het toepassen van sterkte- en stijfheidsberekeningen, het uitwerken van de aandrijving en het opstellen van een 3D model. Verder zijn de gegevens en typenummers van de standaardonderdelen opgenomen en zijn er voor de specifieke onderdelen zijn enkele werktekeningen gemaakt.
Ook is er een opzet voor het besturingsprogramma geschreven waarin de uiteenlopende mogelijkheden van verpakkingssysteem beschreven zijn. Op deze manier is een basis gelegd wordt voor de uiteindelijke vormgeving van het besturingsprogramma. Waarbij verschillende randvoorwaardes in achtgenomen worden welke de veiligheid en effectiviteit van de productielijn vergroten.
Een mogelijke kanttekening is dat, gezien het formaat van het onderzoek, niet alle componenten van het gekozen concept tot een gedetailleerd ontwerp uitgewerkt konden worden. Om deze reden zijn er een aantal aanbevelingen opgesteld voor het eventuele vervolg op dit ontwerptraject.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersKEN engineering
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk