De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Optimaliseren van de spanningsregeling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Optimaliseren van de spanningsregeling

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Stedin BV is een onafhankelijke netbeheerder die is ontstaan ten gevolge van de Wet Onafhankelijk Netbeheer. Na de fusie van de verschillende energiebedrijven die samen Eneco gingen vormen en ook nadat Stedin en Joulz in 2008 tot stand waren gekomen, is er geen algemene standaard gemaakt voor de instellingen van de spanningsregeling. De eerste stap in het onderzoek was om er achter te komen of er op dit moment een beleid is voor de instellingen van de spanningsregeling. Binnen Stedin bepaalt en beschrijft de afdeling Asset Management het beleid met betrekking tot de aankoop en het beheer van de Assets van Stedin. Na oriënterend onderzoek bleek dat de afdeling Asset Management geen beleid heeft voor de instellingen van de spanningsregeling. Bovendien komt men verschillende versies van de instellingen tegen die waarschijnlijk leiden tot onnodig veel regelen van de transformatoren in het net van Stedin. Dit is iets wat de beheersbaarheid bemoeilijkt en de onderhoudskosten verhoogt.

Onderdeel van het onderzoek is optimaliseren van de spanningsregeling van de regelbare transformatoren in de hoog- en middenspanning. Het doel van het onderzoek is om te kijken of het mogelijk is de instellingen van de spanningsregeling te optimaliseren zodat de spanningsregeling zo min mogelijk gaat regelen en een voorstel voor een algemeen spanningsregelconcept voor het gehele gebied waardoor bovenstaande ongewenste effecten geminimaliseerd worden, terwijl de spanningskwaliteit aan de eisen zoals beschreven in de Netcode blijft voldoen. Doordat er minder geregeld wordt is er ook minder onderhoud nodig aan de regelschakelaar. Ook neemt hierdoor de kans op falen van de regelschakelaar af. Het elektriciteitsnet is minimaal n-1 uitgelegd. Daarom is het van groot belang dat een regelschakelaar niet meer regelt dan nodig is op een dag.

Er is ook een voorstel gedaan gekoppeld aan een praktijkvoorbeeld uit Den Haag. Dit voorstel heeft betrekking op de instellingen van de spanningsregeling van de 150/25kV transformatoren en de hier onderliggende 25/10kV transformatoren. De opdrachtgever voor dit onderzoek (Stedin) gaat deze voorstelinstellingen in de praktijk in een testcase implementeren om deze aan de hand van netmetingen in de praktijk te testen.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTIS Elektrotechniek
AfdelingFaculteit Technologie, Innovatie & Samenleving
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk