De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ontwerpen van een testbanddroger

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ontwerpen van een testbanddroger

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In het laboratorium van Ventilex beschikt Imtech Drygenic over een eenvoudige testdroger. Hiermee kunnen de droogtijden van producten worden bepaald. Het is echter niet mogelijk om een aantal variabelen, welke belangrijk zijn bij het droogproces, in te stellen. Hierbij moet gedacht worden aan luchtrichting, bandsnelheid, verhouding recirculatielucht / buiten lucht, temperatuurinstelling in verschillende zones en vochtmetingen in de diverse luchtstromen.

Zonder deze variabele instellingen kan niet de meest ideale, energiezuinige en op maat gesneden oplossing aan de klant worden aangeboden. De laatste jaren neemt de diversiteit van de te testen producten toe en hiermee neemt ook de vraag naar meer variatiemogelijkheden bij het testen toe. Naar aanleiding daarvan is besloten dat er een nieuwe testdroger ontwikkeld moet worden.

Om tot een overzicht te komen waaraan een nieuwe testdroger moet voldoen is er eerst een analyse gemaakt van de huidige testdroger en de banddroger. Naar aanleiding van deze analyses is een pakket van eisen en een eerste ontwerp gemaakt. Bij dit eerste ontwerp zijn de grote onderdelen van de testdroger, zoals de ventilator en verwarming, besproken. Om de testdroger de juiste dimensies te geven zijn er berekeningen uitgevoerd. Op basis van de resultaten van deze berekeningen zijn alle componenten van de testdroger geselecteerd en is hiervan een calculatie gemaakt. Tot slot is ook gekeken naar het onderhoud en de veiligheid van de ontworpen testdroger.

Het resultaat is een ontwerp dat voldoet aan het pakket van eisen welke in overleg met Imtech Drygenic is opgesteld. Bij dit nieuwe ontwerp zijn de verschillende variabelen in te stellen en te meten. De luchtrichting en verhouding tussen de recirculatielucht en buiten lucht is instelbaar met behulp van zeven luchtkleppen in het kanalen systeem. Deze kleppen worden aangestuurd met behulp van twee luchtsnelheidssensoren. Deze sturen hun signaal naar de besturingskast waarna de juiste klepstand ingesteld wordt.

In deze besturingskast kunnen voor het testen diverse variabelen ingesteld worden, zoals de luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtrichting en de verhouding recirculatielucht / buiten lucht. De bandsnelheid kan gesimuleerd worden door meerdere secties in te stellen en per sectie de tijdsduur in te stellen. Hiermee wisselt de testdroger automatisch de luchtrichting en wordt een banddroger realistisch gesimuleerd.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Werktuigbouwkunde
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersImtech Drygenic
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk