De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Nieuwe manier van aansturen E-drives bij Festo

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Nieuwe manier van aansturen E-drives bij Festo

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Festo is één van de marktleiders bij het leveren van automatiseringstechniek. Voor het aansturen van deze automatiseringstechniek maakt Festo gebruik van Programmable Logic Controllers (PLC’s), die worden geprogrammeerd met behulp van het programma CODESYS. Festo heeft echter een aantal vragen over de huidige werkwijze. Zo wil Festo weten of de huidige manier van softwareprogrammering efficiënter kan waardoor er binnen de organisatie gestandaardiseerd geprogrammeerd kan worden. Om dit te kunnen onderzoeken zal er eerst een analyse van het huidige systeem moeten worden gemaakt.
In dit document worden de volgende onderdelen uitgelicht en besproken:
• Probleemstelling.
• Analyse van het huidige systeem.
• Verschillende manieren van programmeren met behulp van het programma CODESYS.
• De nieuwe manier van het aansturen van de e-drives en de keuzes die gemaakt zijn.
• Conclusie en aanbeveling naar aanleiding van de probleemstelling, de analyse van het huidige systeem, de mogelijkheden van CODESYS en de nieuwe manier van aansturen.

Bij de analyse van het huidige systeem is er gekeken welke onderdelen er gebruikt worden om een electromechanical drive aan te sturen. Hieruit komt naar boven dat er gebruik wordt gemaakt van een PLC die een motor controller aanstuurt door middel van een CANopen connectie. De PLC maakt gebruik van een functieblok die gebruik maakt van Festo Handling and Positioning Profile (FHPP).
Er zijn verschillende manieren van programmeren met behulp van het programma CODESYS, de twee meest voorkomende bij Festo zijn structured text en functionblock diagram. Er is hier gekeken hoe er objectgeoriënteerd geprogrammeerd kan worden en naar de huidige manier van programmeren bij Festo.
De nieuwe manier van het aansturen van de e-drives gebeurt met behulp van 2 functieblokken. Één functieblok voor het laten bewegen van e-drive en één om te bepalen wanneer er bewogen moet worden. Bij het bedenken en maken van deze functieblokken is er met een objectgeoriënteerd oog gekeken hoe deze op elkaar aangesloten kunnen worden. Door gebruik te maken van 2 functieblokken is de nieuwe manier van aansturen van de e-drives modulair.
Het vernieuwde CTRL functieblok heeft minder ingangen dan het huidige CTRL functieblok. De meeste ingangen zijn samengevoegd tot 1 ingang door middel van een struct.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingTISD Elektrotechniek
AfdelingAcademie voor Technologie, Innovatie & Society Delft
PartnersFesto
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk