De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herbestemming van de Wirdumerdijk

De herontwikkeling van een karakteristiek bouwblok in de binnenstad van Leeuwarden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herbestemming van de Wirdumerdijk

De herontwikkeling van een karakteristiek bouwblok in de binnenstad van Leeuwarden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De Wirdumerdijk en de Weaze in Leeuwarden hebben te maken met structurele leegstand. Deze structurele leegstand is veroorzaakt door een complex traject van samenhangende individuele panden die door hun moeizame ligging, diepe bouwblokken en slechte bereikbaarheid moeilijk zijn te gebruiken. Om deze structurele leegstand aan te pakken heeft Adema Architecten in combinatie met gemeente Leeuwarden een brede vraag uitgezet aan de uitvoerders van dit onderzoek om de mogelijkheden van het bouwblok te inventariseren. Het doel van dit afstudeeronderzoek is om het bouwblok te herontwikkeling naar de originele functie: wonen. Dit betekent dat er een ontwerpvisie wordt bedacht gebaseerd is op het concept wonen-boven-winkels en waarbij rekening gehouden is met de historische en stedenbouwkundige aspecten.

De ontwerpvisie bestaat uit een nieuwe binnenplaats die gesitueerd is in het bouwblok. Via zowel de Wirdumerdijk als de Weaze is deze binnenplaats als openbaar gebied bereikbaar door een gecentreerde ontsluiting. De ontsluitingen leiden naar een openbare binnenplaats die op een tweede maaiveld is gepositioneerd. Het ontwerp van deze ontsluitingspoorten is contrasterend met de gevelaanzichten aan de Wirdumerdijk.

Ten tweede worden er nieuwe appartement en studio’s gerealiseerd op de etages van de panden in het bouwblok. Deze appartementen en studio’s moeten bijdragen aan het winkelklimaat, de sociale veiligheid en de leefbaarheid in de binnenstad. Via de binnenplaats zijn minimaal zeventien appartementen en acht studio’s bereikbaar. Het integreren van de functie wonen is tevens een referentie naar de originele functie van het bouwblok, namelijk wonen en werken.

Het laatste aspect in de ontwerpvisie is de vervallen toren centraal in het bouwblok. Deze toren staat al enkele jaren leeg en wordt gebruikt voor opslag van de blokker. Het ontwerp van de toren moet meedoen met de andere hoogbouw in Leeuwarden. De toren moet tevens een stuk van de binnenplaats uitstralen vanuit de Wirdumerdijk, de Weaze en Nieuwstad. Op deze manier wordt het contrast tussen twee verschillende werelden aangegeven.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
OpleidingBouwkunde
AfdelingAcademie voor Architectuur, Bouwkunde & Civiele Techniek [tot 1 september 2017]
PartnerAdema Architecten
Datum2018-05-28
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk