De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een onderzoek naar de criteria van de Wet openbaarheid van bestuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een onderzoek naar de criteria van de Wet openbaarheid van bestuur

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) van de gemeente Den Haag is onder meer verantwoordelijk voor het behandelen van verzoeken om informatie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Op grond van artikel 3 Wob kan een ieder een verzoek tot informatie indienen bij een bestuursorgaan over een bestuurlijke aangelegenheid, die bedoeld is om aan iedereen openbaar te kunnen maken. Een bestuurlijke aangelegenheid heeft betrekking op het beleid, uitvoering en voorbereiding ervan.
De dienst SZW krijgt vaker verzoeken binnen op grond van de Wob waarvan in de primaire fase niet duidelijk is of het als Wob-verzoek moet worden aangemerkt, omdat er vermoed wordt dat met het verzoek geen openbaarmaking voor een ieder is beoogd. Echter is voor de dienst SZW niet duidelijk welke feiten en omstandigheden doorslag kunnen bieden om aan te nemen dat een dergelijk verzoek niet als wob-verzoek moet worden aangemerkt. In dit kader is onderzoek gedaan naar de criteria uit de Wob over het aanmerken van een verzoek tot informatie als Wob-verzoek zodat dit verzoek niet-ontvankelijk kan worden verklaard.
Als aanbeveling is in dit onderzoeksrapport een stappenplan opgesteld waarin de conclusies uit de resultaten uit wetsanalyse, literatuuronderzoek en jurisprudentieonderzoek zijn verwerkt.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnersGemeente Den Haag
Datum2018-08-20
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk