De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De toekomst van de limitering van de duur van partneralimentatie

onderzoeksrapport

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

De toekomst van de limitering van de duur van partneralimentatie

onderzoeksrapport

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Advocatenkantoor Warmerdam (hierna ook te noemen: opdrachtgever) te Alkmaar. De opdrachtgever is onder andere gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Zij hebben regelmatig te maken met procedures rondom partneralimentatie. Het is de opdrachtgever de afgelopen tijd opgevallen dat er steeds meer vragen komen over het limiteren van de duur van partneralimentatie, wat vermoedelijk te maken heeft met het Wetsvoorstel herziening partneralimentatie (hierna ook te noemen: wetsvoorstel) dat vanaf 1 januari 2020 in werking zal treden. Het wetsvoorstel verkort de thans geldende maximale wettelijke partneralimentatietermijn van twaalf jaar naar vijf jaar.
Aangezien het wetsvoorstel op 1 januari 2020 in werking treedt wil de opdrachtgever het alternatief voor het wetsvoorstel onderzocht hebben. Dat alternatief is een verzoek tot limitering van de duur van partneralimentatie ex. artikel 157 lid 3 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Het doel van dit onderzoek is de opdrachtgever dan ook meer duidelijkheid geven inzake de toetsing van de rechter bij een limiteringsverzoek van de duur van partneralimentatie. Dit met het oog op het nog niet inwerking getreden wetsvoorstel. Dit is voor de opdrachtgever belangrijk, omdat zij cliënten goed wil kunnen adviseren omtrent een limiteringsverzoek en het wetsvoorstel.
De centrale vraag van dit onderzoek luidt:
“Welke aanbevelingen kunnen, op basis van literatuuronderzoek, wetsanalyse en jurisprudentieonderzoek worden gegeven aan Advocatenkantoor Warmerdam, inzake de uitspraken van rechters op limiteringsverzoeken van de duur van partneralimentatie met inachtneming van de huidige wet- en regelgeving en met het oog op het Wetsvoorstel herziening partneralimentatie?”

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerAdvocatenkantoor Warmerdam
Datum2019-06-18
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk