De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Collaborative divorce: een kostbare aanwinst

een onderzoek naar de meerwaarde van Collaborative divorce

Open access

Rechten:

Collaborative divorce: een kostbare aanwinst

een onderzoek naar de meerwaarde van Collaborative divorce

Open access

Rechten:

Samenvatting

Sinds 2009 is er een andere vorm van echtscheiding vanuit Amerika naar Nederland gekomen, de collaborative divorce. Bij een collaborative divorce zijn beide ex-partners, de advocaten en een coach aanwezig. Indien nodig kunnen er andere deskundigen, zoals een fiscalist of psycholoog, bij worden gevraagd.
Advocatenkantoor Steenhoff en Zijderveld advocaten vraagt zich af of zij deze vorm van echtscheiding moeten toevoegen aan het aanbod wat zij al hebben, namelijk de reguliere echtscheiding op tegenspraak en echtscheidingsmediation. Het doel van deze scriptie is om te onderzoeken of er een meerwaarde is voor Steenhoff en Zijderveld advocaten om de collaborative divorce aan te gaan bieden. Hierbij staat de volgende vraag centraal: ‘In welke gevallen is collaborative divorce bruikbaar als vorm van echtscheiding voor Steenhoff en Zijderveld advocaten in relatie tot de bestaande vormen van echtscheiding gezien de ervaringen van andere kantoren en verwachtingen van de medewerkers?’.
Om de centrale vraag te beantwoorden is er gebruik gemaakt van de methoden literatuuronderzoek en interviewen. Er zijn vier familierecht advocaten, twee financials en twee coaches geïnterviewd over hun ervaringen met collaborative divorce.
Naar aanleiding van de bevindingen uit het literatuuronderzoek en de interviews, die te lezen zijn in hoofdstuk 5 (Resultaten), is geconcludeerd dat er een aantal voorwaarden is voordat een advocaat collaborative divorce als vorm van echtscheiding in kan zetten. Een advocaat moet goed kunnen samenwerken en veel zelfkennis hebben. Ook bleek uit de resultaten dat collaborative divorce niet voor alle situaties geschikt is. De situaties waarin voor collaborative divorce gekozen kan worden zijn situaties waarin er sprake is van een juridisch, emotioneel of financieel complexe echtscheiding, waar kinderen bij betrokken zijn en waar voldoende vermogen aanwezig is.
Aan het einde van het rapport worden enkele aanbevelingen gedaan, welke gebaseerd zijn op de resultaten van het onderzoek. Aanbevolen wordt om cursussen te volgen, naast de driedaagse basistraining van de Vereniging van Collaborative Professionals, een goed team samen te stellen waarmee samengewerkt kan worden tijdens een collaborative divorce en om de ‘collaborative way’ te gebruiken in situaties waarin ex-partners geen collaborative divorce willen, maar het wel nodig lijkt te zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingSociaal-Juridische Dienstverlening
AfdelingFaculteit M&B
PartnerSteenhoff en Zijderveld Advocaten
Datum2016-11-22
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk