De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Haastige spoed is zelden goed

Open access

Rechten:

Haastige spoed is zelden goed

Open access

Rechten:

Samenvatting

Dit onderzoek gaat het over de bezwaarprocedure in bijstandszaken.
Als een bezwaarprocedure niet kan worden afgewacht vanwege het spoedeisend belang, kan een voorlopige voorziening worden verzocht bij de voorzieningenrechter. Een voorlopige voorziening is een aparte procedure, naast de lopende bezwaarprocedure. Met een voorlopige voorziening wordt aan de voorzieningenrechter een voorlopig oordeel verzocht.
Het probleem dat ontstaat is dat het spoedeisend belang door rechtbanken verschillend wordt ingevuld. Sommige rechtbanken zijn van mening dat, zodra de bijstandsuitkering stopt, er sprake is van financiële nood. Het verzoekschrift tot het treffen van een voorlopige voorziening met bijvoorbeeld een recent bankafschrift ter onderbouwing is voldoende spoedeisend. Op het bankafschrift moet te zien zijn dat het saldo laag is. Andere rechtbanken zijn van mening dat er sprake moet zijn van een acute financiële noodsituatie en toetsen het spoedeisend belang kritischer. Voorbeelden van een acute financiële noodsituatie zijn: broodnood, het afgesloten zijn van gas, water of licht. Volgens vaste rechtspraak is bij een financieel geschil het spoedeisend belang bijna niet te onderbouwen. Voor Versteegh Eckhardt Advocaten is het onduidelijk wanneer het spoedeisend belang voldoende is onderbouwd.
Door middel van dossier- en jurisprudentieonderzoek, wet- en regelgeving en literatuur wordt antwoord gegeven op de centrale vraag:
‘’Welk advies kan worden gegeven aan Versteegh Eckhardt advocaten over de vereisten waaraan een verzoekschrift tot het treffen van een voorlopige voorziening moet voldoen blijkens wet- en regelgeving, jurisprudentie, literatuur en dossieronderzoek om de spoedeisendheid aan te tonen’’?
Uit onderzoek is gebleken dat er geen eenduidig antwoord kan worden gegeven op de centrale vraag. Niet alleen door rechtbanken maar ook door rechters binnen een rechtbank wordt het begrip ‘’spoedeisendheid’’ verschillend geïnterpreteerd. In hoofdstuk 5 is een schema gemaakt waarin zo duidelijk mogelijk wordt weergegeven welke stukken moeten worden toegestuurd bij het verzoekschrift om de spoedeisendheid voldoende te onderbouwen. Daarnaast wordt in het schema aangegeven of de rechtbank het ontbreken van financiële middelen voldoende acht of dat er sprake moet zijn van een acute financiële noodsituatie

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingHBO-Rechten
AfdelingFaculteit M&B
PartnerVersteegh Eckhardt Advocaten
Datum2018-01-16
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk