De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Omgaan met verlies

Beeldende therapie-module voor gestagneerde rouw bij volwassenen met angst- en stemmingsproblematiek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Omgaan met verlies

Beeldende therapie-module voor gestagneerde rouw bij volwassenen met angst- en stemmingsproblematiek

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

'Omgaan met verlies' is een beeldende therapie-module voor gestagneerde rouw bij volwassenen met angst - en stemmingsstoornissen. De Einddocumentatie behelst een vooronderzoek naar bestaande producten, een verkenning van kennis rond de problematiek en doelgroep. Het Product bestaat uit een modulewerkboek voor de beeldend therapeut, een cliëntfolder en een informatie flyer voor verwijzers.

Naar aanleiding van de minor Beroepsmatig omgaan met rouw- en verliessituaties ben ik op het idee gekomen om beeldende therapie in te zetten bij deze problematiek. Op mijn stage bij GGZ Centraal/Symfora Meander bij de Poli Angst - en stemmingsstoornissen heb ik geen enkel aanbod aangetroffen op dit gebied en er was zeker interesse hierin vanuit de instelling. Na verder onderzoek naar bestaande producten voor deze problematiek en doelgroep bleek dat mijn module nog niet bestond en ben ik deze gaan ontwikkelen.
Het doel van de module is om bij de cliënt/patiënt het rouwproces (weer) op gang te brengen en het vertrouwen in de eigen kracht en steun van de omgeving te versterken.

De beeldende therapie-module 'Omgaan met Verlies' is geschreven en getest op een individuele
cliënt van GGZ Centraal/ Symfora Meander, te Amersfoort, van januari tot en met maart 2013.
De module is oorspronkelijk geschreven voor groepstherapie, maar individueel getest. Daarom heb ik besloten om in het werkboek de sessies voor zowel groepstherapie als individuele therapie op te nemen.
De module kent een kennismakingsfase van drie sessies voor groepstherapie en twee sessies voor
individuele therapie. Vervolgens start de behandelfase van respectievelijk vijf en zes sessies, gevolgd door een afrondingsfase van ieder twee sessies. De hoeveelheid sessies per fase zijn echter altijd aan te passen aan de wensen en ontwikkeling van de groep of individuele cliënt. De sessies zijn chronologisch beschreven met hier en daar alternatieve werkvormen. Werkvormen kunnen worden gevarieerd of aangevuld met nieuwe opdrachten door de uitvoerende beeldend therapeut, mits deze dezelfde doelen uit de module beogen of aansluiten bij de actuele behoefte van de cliënt.

Deze module biedt dus vooral een structuur die zorgvuldig is uitgedacht op basis van opgedane kennis van rouw- en verliesbegeleiding en die in de praktijk ook effectief is gebleken voor de cliënt. De cliënt heeft belangrijke stappen kunnen maken in zijn rouwproces met behulp van deze beeldende therapiemodule. Zelf gaf hij aan zeer tevreden te zijn met dat proces en zijn behaalde resultaten. Hij kon het iedereen aanraden. Meer praktijkonderzoek is echter nodig voor een nog overtuigender bewijs van de effectiviteit van deze beeldende therapie-module (zie de Aanbevelingen).

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCreatieve Therapie
AfdelingInstituut Social Work
Datum2013-05-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk