De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het ontsluiten van [Nul-op-de Meter] NOM-gevelrenovaties voor de particulier markt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het ontsluiten van [Nul-op-de Meter] NOM-gevelrenovaties voor de particulier markt

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het renoveren naar een Nul-op-de-Meter woning is iets wat de laatste jaren in opkomst is en wat een hoop particuliere woningeigenaren een interessante gedachte vinden. Op het moment van dit onderzoek is er echter nog te weinig informatie voor handen over de mogelijkheden die een bewoner heeft bij een Nul-op-de-Meter renovatie.
Bewoners willen graag weten waar men aan toe is als er voor een Nul-op-de- Meter renovatie wordt gekozen. Men heeft behoefte aan zinnige informatie die 2
begrijpbaar is en waar men wat aan heeft, zodat er doordachte keuzes gemaakt kunnen worden. Informatie waar men wat aan heeft is informatie over:

» impact op de woonsituatie tijdens de renovatie.
» de voorbereidingstijd.
» de kosten.
» de eventuele verandering van de uitstraling van de woning.
» de mogelijkheid tot het uitbreiden van de renovatie naar meerdere 3
woningen.
» de mogelijkheid tot het in fases renoveren naar een Nul-op-de-Meter woning.
» de consequenties voor het comfort.
» en de consequenties voor de bruikbaarheid van de woning.

Hierbij hoort ook informatie over de kans op complicaties waar men achteraf niet
op zit te wachten, zoals extra kosten en/of schade of overlast door vocht en/of 4
geluid van de buren.

Het onderzoek is bedoeld voor woningen gebouwd tussen 1950 en 1980. Deze zijn vaak ongeïsoleerd en hebben een hoge energie uitstoot. Steensmuren werden in deze periode al vrijwel niet meer toegepast en alle woningen waren voorzien van spouwmuren of gevelpuien. Vloeren werden in het begin nog van hout gemaakt maar later alleen nog maar van steenachtige materialen. Dit is belangrijk om te weten, omdat iedere verschillende eigenschappen van een woning voor een verschillende adviezen kan zorgen.

De gevel is het grootste, in het oog springende onderdeel van een woning en heeft bij een renovatie ook de meeste invloed op de verandering van de woning. Om deze reden is dit onderzoek zo ingestoken dat er keuzes worden gemaakt aan de hand van Nul-op-de-Meter gevelvarianten. Er zijn 4 soorten gevelvarianten die ten tijde van dit onderzoek kunnen worden toegepast bij Nul-op-de-Meter renovaties.

1. De oorspronkelijke gevel blijft bestaan en er wordt van buiten een nieuwe isolatieschil tegen het metselwerk aangebracht.
2. Het oorspronkelijke buitenste blad van de spouwmuur wordt gesloopt en er wordt een nieuwe isolatieschil tegen de bestaande binnenmuur aangebracht.
3. De gehele gevel wordt gesloopt en er wordt een nieuwe gevel ingezet.
4. De oorspronkelijke gevel blijft bestaan en er wordt van binnen een nieuwe isolatieschil tegen de binnengevel aangebracht.

Bij het renoveren van één enkele woning komt uit het analyseren van deze gevelvarianten naar voren dat variant 3 het minst energieverlies heeft, variant 1 het meest geschikt is bij opschaling en variant 4 het grootste risico op vochtproblemen heeft. Bij gefaseerd renoveren naar een Nul-op-de-Meter woning is het altijd mogelijk om eerst de gevel te isoleren en later pas de vloer, al kan dit bij binnenisolatie en een ongeïsoleerde steenachtige vloer leiden tot een verhoogd risico op vochtproblemen. Als de gevel eenmaal wordt aangepakt wordt aangeraden direct het dak mee te nemen, om zowel bouwtechnische als bouwfysische problemen ter plaatse van de dakgoot te voorkomen. Installaties dienen altijd als laatste stap te worden aangepast om te voorkomen dat deze achteraf opnieuw afgesteld moeten worden.

Door middel van een tool gemaakt in MS Excel kan al deze informatie naar bewoners worden ontsloten. Het is belangrijk dit op een manier te doen die voor een bewoner begrijpelijk is. Door middel van simpele vragen met eventuele uitleg is de specifieke woonsituatie in kaart gebracht. Aan de hand van deze woonsituatie en eventuele extra wensen omtrent gevelvarianten wordt men een advies op maat geboden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingBouwkunde
AfdelingGebouwde Omgeving
AfstudeerorganisatieNieman Raadgevende Ingenieurs. Utrecht, (H)eerlijk Wonen zonder Energierekening
Datum2015-10-31
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk