De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Middelengebruik onder (jong) volwassenen met een licht verstandelijke beperking binnen het Hietveld

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Middelengebruik onder (jong) volwassenen met een licht verstandelijke beperking binnen het Hietveld

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het Hietveld heeft steeds meer te maken met jongeren met een licht verstandelijke beperking die "middelen" gebruiken. Met de definitie "middelen" bedoel ik alcohol, softdrugs en harddrugs. De drugs die hieronder vallen zijn: hasj/wiet, GHB, cocaïne, heroïne, LSD, paddo's, XTC, Speed en Poppers1
Hoofdstuk 1 gaat over het onderzoeksopzet. Er wordt besproken in dit hoofdstuk welke onderzoeksmethoden er zijn gebruikt om de deelvragen te beantwoorden. Er is gebruik gemaakt van een literatuuronderzoek, dit is een onderdeel van mijn beschrijvend onderzoek, enquête(is een instrument) en een beschrijvend onderzoek (is een soort van onderzoek/methode). Het Hietveld krijgt steeds meer te maken met problematisch gebruik van deze middelen. Een voorbeeld van middelengebruik binnen de woongroep: op de woongroep woont een jongen van 18 jaar. Deze jongen is bekend met problematiek m.b.t. het blowgedrag. Binnen het Hietveld staat in een protocol beschreven dat cliënten geen drugs mogen gebruik binnen het Hietveld. Dit protocol is bekend bij de cliënt. Als de cliënt op weekend gaat naar ouders en afspreekt met vrienden vinden ze het gezellig om te blowen en vaak krijgen we te horen van ouders dat hij het hele weekend heeft geblowd. Ook krijgen we te horen van andere groepen van het Hietveld waar cliënten wonen waarmee hij bevriend is dat hij drugs gebruikt. Dit is een voorbeeld van situaties die veel voorkomen binnen en buiten het Hietveld terrein.
In hoofdstuk 2 wordt de organisatie uitgelegd en wordt de doelgroep van het Hietveld besproken.
In hoofdstuk 3 worden de verschillende soorten middelen in kaart gebracht en worden de gevolgen van deze middelen besproken en wat het met de doelgroep doet.
In hoofdstuk 4 wordt de methodiek besproken die kan worden toegepast als deze middelen leiden tot misbruik. De methodiek wordt uitgelegd en de stappend die gevolgd dien te worden staan beschreven.
Het resultaat van het beschrijvend onderzoek en de uitslag van de enquêtes wordt besproken in hoofdstuk 5. In hoofdstuk 5 zal per deelvraag worden beschreven hoe er onderzoek naar is gedaan en wat de uitslag van het onderzoek is. Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat het grotendeel van de jongeren die op het Hietveld wonen "middelen" gebruiken. Het merendeel drinkt wekelijks een alcoholisch drankje. Daarnaast is er een groep cliënten die drugs gebruiken. Deze groep wordt verdeeld in het gebruik van softdrugs en harddrugs. De uitslag hiervan is dat onder deze groep voornamelijk softdrugs worden gebruikt en dan vooral hasj en wiet. Een handje vol cliënten gebruikt ook harddrugs. De reden dat cliënten deze "middelen "gebruiken is omdat ze zich dan rustig voelen en hun gevoelens kunnen uitschakelen. Een andere reden is dat vrienden het ook gebruiken en dat ze er graag bij willen horen en een laatste reden is dat ze het een keer willen uitproberen. Deze redenen zijn ook bij de begeleiding bekend. De cliënten krijgen de drugs via vrienden of ze kopen het in een coffeeshop. Een enkele cliënt geeft aan dat hij het in een "growshop "koopt. Dit houdt in dat hij/zij een zaadje koopt en deze thuis verbouwd tot plant. Deze laatste manier van verkrijgen van de drugs is niet bekend bij de begeleiding. Na het trekken van de conclusies worden er aanbevelingen gedaan. Een van de aanbevelingen is om het personeel een training aan te bieden m.b.t. de methodiek motiverende gespreksvoering) Een andere aanbeveling is om cliënten voorlichting te geven over de middelen en het personeel bij te scholen over de middelen en het gebruik daarvan.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
PartnersStichting Pluryn, locatie het Hietveld
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk