De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Psychomotorische therapie: dyslexie en zelfvertrouwen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Psychomotorische therapie: dyslexie en zelfvertrouwen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dyslexie is een zeer complexe stoornis waarvan de oorzaken van het ontstaan van deze stoornis nog niet helemaal bekend zijn. Wellicht heeft het ontstaan van dyslexie te maken met kleine neurologische afwijkingen of defecten. Kinderen met dyslexie lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychosociale problemen, waaronder een tekort aan zelfvertrouwen. Het ontstaan van een tekort aan zelfvertrouwen ontwikkeld zich op verschillende manieren. Een van de hoofdoorzaken van weinig zelfvertrouwen is dat kinderen denken dat ze minder competent zijn. Ook worden deze kinderen niet in hun erkenningsbehoefte voorzien. Daar komt bij dat deze kinderen vaak het gevoel hebben anders te zijn dan anderen. Fouten worden door deze kinderen negatief geattribueert.
Om hulp te kunnen bieden moet de dyslexie gediagnosticeerd zijn. Hoe eerder de diagnose is gesteld, hoe meer er zorg op maat geboden kan worden. Diagnosticeren speelt dan ook een belangrijke rol in het al dan niet ontwikkelen van psychosociale problemen.
Bij het op maat aanbieden van zorg kan de PMT van toegevoegde waarde zijn op het gebied van het vergroten van zelfvertrouwen. Bij de PMT staat niet langer de dyslexie centraal maar er wordt gekeken naar wat het kind wel kan. Kinderen die dezelfde problemen ervaren kunnen binnen de PMT met elkaar in contact komen. Binnen de behandeling kan zowel lichaamsgericht als bewegingsgericht worden gewerkt. De aangrijpingspunten voor een behandeling van kinderen met gediagnosticeerde dyslexie gericht op het vergroten van zelfvertrouwen zijn: psycho-educatie, acceptatie, kwaliteiten ontdekken, stress verminderen, realistische doelen stellen, fouten maken mag, aansturen op zelfstandigheid, aanpakken spreekangst, transfer en thuissituatie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk