De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

PMT voor Moeder-Baby Unit - Meer dan sporten?

Een PMT-thema gericht advies voor de MBU van het Regionaal Psychiatrisch Centrum te Woerden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

PMT voor Moeder-Baby Unit - Meer dan sporten?

Een PMT-thema gericht advies voor de MBU van het Regionaal Psychiatrisch Centrum te Woerden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In dit onderzoek is er antwoord gegeven op de vraag:
Hoe kan de PMT die gegeven wordt aan de vrouwen die zijn opgenomen op de Moeder Baby Unit van het RPC Woerden met specifieke PMT doelen aansluiten bij de huidige behandeldoelen van deze doelgroep?
AANLEIDING Op de MBU worden vrouwen met hun baby's opgenomen die voor of tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun baby, psychiatrische klachten hebben gekregen. Op dit moment zijn de opgestelde PMT doelen voor de vrouwen erg globaal. Ze zijn gericht op de behandeling van de psychiatrische stoornis van de vrouw en daarbij staat het lichaam en de lichaamsbeleving centraal. Er is geringe mogelijkheid voor de vrouwen om te kunnen profiteren van de psychomotorische therapie.
DOEL Het doel van deze scriptie is om te onderzoeken of het huidige psychomotorische behandeltraject voor de vrouwen op de MBU van het RPC aangevuld kan worden.
METHODE In Google scholar, academic search lite, PubMed, vakbibliotheek BSL, Seek-Q en de bibliotheek van Hogeschool Windesheim werd gezocht naar literatuur van 2002 tot en met 2012 met de zoektermen 'psychomotorische therapie', '(behandeling) postpartum depressie, postpartum psychose en bipolaire stoornis', 'moeder-kind hechting', 'bewegingsactiviteiten' en 'lichaamsbeleving'. Literatuurbronnen die een combinatie weergeven van deze zoektermen zijn opgenomen in dit onderzoek. Er is in de literatuur gezocht naar thema's waarmee het huidige PMT behandeltraject kan worden aangevuld.
RESULTATEN Het gebruiken van bewegingsgeoriënteerde activiteiten draagt bij aan het herstel van psychiatrische postpartum problematiek. Ook het gebruik van lichaamsgeoriënteerde activiteiten wordt ondersteund door de literatuur en draagt bij aan de behandeling van vrouwen met psychiatrische postpartum problematiek. Resultaten uit onderzoeken suggereren dat wanneer de behandeling zich richt op het moederschap en het jonge kind, er verandering optreedt in de depressie van de moeders. Hier is echter nog wel vervolgonderzoek in nodig. Onderzoek laat zien dat gezondheidseducatie en de uitleg over betekenisvol gedrag van de baby, effectief is in de behandeling van vrouwen met psychiatrische postpartum problematiek.
CONCLUSIE Geconcludeerd kan worden dat de huidige PMT-behandeldoelen legitiem zijn. Moeder-kind hechting en psycho-educatie dienen een plaats te krijgen in de PMT-behandeling van de vrouwen op de MBU. Een verder onderzoek om voor de MBU een PMT behandelmodule inclusief aandacht voor moeder-kind hechting en psycho-educatie te schrijven, is ook zeker aanbevolen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersRegionaal Psychiatrisch Centrum te Woerden
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk