De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Libido binnen de verslavingszorg.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Libido binnen de verslavingszorg.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het probleem binnen de verslavingszorg is dat de hulpverleners vaak geconfronteerd worden met cliënten die geen manier kunnen vinden om op een goede manier om te kunnen gaan met hun driften, hiermee bedoel ik alle driften van een mens, dit gekeken vanuit de psychoanalytische kant. De driften komen vaak naar boven wanneer men niet meer gebruik maakt van de verslavende middelen. In eerste instantie zal de cliënt de arts om hulp vragen waardoor de arts of psychiater naar dit gedrag zal kijken en eventueel hier medicatie voor te schrijven. Het stabiliseren van gedrag is een manier om met de stoornis om te kunnen gaan, maar een andere manier kan het veranderen van gedrag zijn.
Het libido is een van de genotsdriften. Het woord libido omschrijft de drang tot erotiek. Wanneer men het woord seksualiteit gebruiken zou, zou het op een te breed vlak betrekking hebben want seksualiteit is de beleving van seks en libido is een geslachtsdrift. Aan het thema libido wordt op dit moment binnen de verslavingszorg niet standaard aandacht aan besteed. Er wordt alleen ingegaan op de problematiek die de cliënt laat zien. Dit betekent afwijkend sociaal gedrag binnen de leefgroep. Met afwijkend bedoelt men, het gedrag dat niet onder de afgesproken regels en verwachting valt.
Wanneer een cliënt niet bewust wordt gemaakt van de eventuele beperkingen zal deze ook niet de link kunnen leggen met de driften. Om te weten of deze bewustwording van de cliënt nodig is om tot het doel te komen van de cliënt zal er vanuit verschillende theorieën en wetenschappelijke onderzoeken naar de vraag gekeken moeten worden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersJellinek Kliniek, Amsterdam
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk