De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Afstudeeronderzoek: 'Green living'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Afstudeeronderzoek: 'Green living'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Te Kiefte bouwbedrijf b.v. is een klein bouwbedrijf in Lemelerveld. Het bedrijf is opgericht in 1864 door Gerrit te Kiefte. Sinds 1996 bestaat de directie uit Gerard Hondeveld en Joop Mensink.
In 2008 heeft Te Kiefte bouwbedrijf b.v. een concept ontwikkeld voor halfvrijstaande woningen. Het doel van het concept is om de potentiële klanten een indruk van hun toekomstige woning te geven. De overheid heeft bepaald dat het gebouwgebonden energieverbruik van nieuwbouwwoningen vanaf 2020 neutraal dient te zijn. Te Kiefte
bouwbedrijf b.v. probeert nu al op deze ontwikkelingen te anticiperen door in 2011 te starten met het bouwen van energiezuinige en energieneutrale woningen. Het bouwen van deze woningen is een hedendaagse ontwikkeling. Het bedrijf is wil hierop inspringen door te
zoeken naar de mogelijkheden en kansen op dit gebied.
In opdracht van Te Kiefte bouwbedrijf b.v. is onderzoek verricht naar de mogelijkheden van een nieuw concept voor energiezuinige en energieneutrale woningen. Op basis van deze studie zijn energiezuinige en energieneutrale woningen ontwikkeld, waarbij de gekozen materialen en de bouwmethodiek het beste past bij Te Kiefte bouwbedrijf b.v. De woningen hebben een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,3 en is vergelijkbaar met een passiefhuis.
Uit de SWOT-analyse blijkt dat het interessant is om het huidige concept te herontwikkelen naar een nieuw concept. Het is belangrijk dat het bedrijf op de hoogte blijft met de ontwikkelingen in de energiemarkt.
Een zeer belangrijk aandachtspunt in dit onderzoek is dat de verkoopbaarheid van een nieuw concept gewaarborgd dient te blijven. Potentiële klanten zijn bereid meer te betalen voor energiezuinige systemen als de terugverdientijd minder dan tien jaar bedraagt. Wanneer een systeem binnen tien jaar wordt terugverdiend, zijn potentiële klanten bereid om een bedrag tussen de € 5.000, - en € 15.000, - te investeren. Als het systeem niet kan worden erugverdiend, zouden zij niet meer investeren dan € 5.000, -. Het is belangrijk om klanten te informeren over de mogelijkheden van energiezuinige systemen. Nadat de klanten werden geïnformeerd, zijn zij namelijk sneller bereid te investeren in energiezuinige systemen.
Potentiële klanten geven de voorkeur aan een warmtepomp als energiebesparende maatregel. Zij geven daarentegen niet de voorkeur aan een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning, vanwege het slechte imago over het systeem dat vooral veroorzaakt is
door de negatieve berichten in de media.
Voor de financiering van een energiezuinige woning, konden potentiële klanten kiezen voor een 'groene hypotheek'. Deze hypotheek werd door verschillende hypotheekverstrekkers aangeboden, maar deze zijn gestopt vanwege gebrek aan belangstelling en het voornemen van
'Kabinet Rutte-Verhagen 1' om de extra heffingskorting voor groen, cultureel en sociaalethisch sparen en beleggen te laten vervallen. Wanneer dit voornemen niet door gaat zal Triodos bank de groene hypotheken blijven verstrekken.
Er zijn geen landelijke subsidies mogelijk voor energiezuinige of energieneutrale woningen.
Er kunnen lokale subsidies beschikbaar zijn, mits de woning voldoet aan de geldende regels voor de betreffende subsidie. De meeste subsidies zijn tijdelijk beschikbaar en gelden zolang er subsidiegeld aanwezig is. Er bestaan speciale websites met informatie over deze subsidies, waarbij elke subsidie per regio inzichtelijk is gemaakt. Het is belangrijk dat het bedrijf bekend is met de laatste ontwikkelingen voor subsidies, zodat zij de klant kunnen adviseren met de financieringsmogelijkheden.
Met behulp van de "Trias Energetica" is onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor bouwkundige en installatietechnische energiebesparende maatregelen. De bouwmethodieken traditionele stabelbouw, houtskeletbouw en prefab stapelbouw zijn onderzocht en blijken alle drie geschikt te zijn om energiezuinige woningen te realiseren. Te Kiefte bouwbedrijf b.v. staat bekend als een traditionele bouwer, waardoor zij naamsbekendheid hebben verkregen.
Hierdoor zal houtskeletbouw niet geschikt zijn voor het concept van Te Kiefte bouwbedrijf b.v. Uit een intern onderzoek van Te Kiefte bouwbedrijf b.v. blijkt dat er geen prijsverschil bestaat tussen traditionele stapelbouw en prefab bouw. Daarom is het beter om te kiezen voor prefab bouwen, aangezien de kwaliteit van de bouwcomponenten en verbindingen beter zullen zijn.
In dit onderzoek zijn vijf van de zeven woningtypen herontwikkeld als zeer energiezuinige en energieneutrale woningen. De woningen zijn voorzien van een lucht-water warmtepomp en een zonneboiler. De ventilatie wordt centraal geregeld via een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Door een bypass in het ventilatiesysteem wordt oververhitting in de zomer zoveel mogelijk beperkt. Ook kan de warmtepomp in zomerbedrijf de woning
verkoelen. Om energieneutrale woningen te ontwerpen zijn fotovoltaïsche zonnepanelen noodzakelijk. De minimale oppervlakte van de panelen zijn berekend in een energieprestatieberekening voor ieder woningtype.
De energiezuinige woningen hebben, als gevolg van de energiebesparende maatregelen, een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC-waarde) lager dan 0.3. De energieneutrale woningen hebben volgens het berekeningsprogramma een EPC-waarde van 0.05, maar eigenlijk is dit
niet juist. Het EPC-berekeningsprogramma berekent geen lagere waarde dan 0.05, aangezien er een kwaliteitsverklaring is ingevoegd bij het verwarmingssysteem. Hierdoor weet het programma niet of een installatie op gas of elektriciteit functioneert, waardoor het niet
mogelijk is een lagere waarde dan 0.05 te verkrijgen.
Omdat de gebouwgebonden energie door middel van zonnepanelen volledig duurzaam wordt opgewekt, is vastgesteld dat de woningen toch als energieneutrale woningen beschouwd kunnen worden.
De warmteweerstandscoëfficiënt (Rc-waarde) van het dak en de buitengevel is hoger dan 8,0 m² K/W. De Rc-waarde van de begane grondvloer is 6,5 m² K/W. De warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) is zeer laag. Voor raamopeningen is deze U-waarde bijvoorbeeld 0,8 W/m² K.
De totale meerkosten voor energiebesparende maatregelen van een energiezuinige woning zijn € 18.010,87. Deze maatregelen resulteren in lagere energiekosten (€ 962,66 per jaar).
Hierbij zijn met een aantal factoren geen rekening gehouden, zoals een hogere verkoopwaarde van een energiezuinige woning, de prijsstijging van aardgas of enige mogelijkheid voor
subsidies (regionaal of landelijk). De woning zal in een periode van negentien jaar terugverdiend worden.
De totale meerkosten voor de installaties van deze woningen bedraagt € 5.560,- en zal binnen zes jaar worden terugverdiend.
De totale meerkosten voor energiebesparende maatregelen van een energieneutrale woning zijn € 25.350,87. Deze maatregelen resulteren in lagere energiekosten (€ 2.045,34 per jaar).
Hierbij is eveneens met dezelfde factoren geen rekening gehouden. De woning zal in een periode van dertien jaar terugverdienen. De totale meerkosten voor de installaties van deze woningen bedraagt € 11.400,- en zal binnen zes jaar worden terugverdiend.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingBuilt Environment & Transport
PartnerTe Kiefte bouwbedrijf b.v., Lemelerveld
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk