De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Ambiq

IMPLEMENTEREN EN HANDHAVEN VAN REGELS EN AFSPRAKEN IN DE REGIO HARDENBERG

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Ambiq

IMPLEMENTEREN EN HANDHAVEN VAN REGELS EN AFSPRAKEN IN DE REGIO HARDENBERG

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Toen we begonnen met het onderzoek hadden we al bedacht dat we dit bij Ambiq wilden doen. We zijn een aantal keren op gesprek geweest bij Rob Jan de Bruine om te kijken wat we konden gaan onderzoeken. Een onderwerp dat ons interesseerde en wat voor de stichting waardevol zou zijn. Uiteindelijk kwamen we naar aanleiding van de ervaringen van Gerlin en Rob Jan op het onderwerp "regels'. Rob Jan en Gerlin hadden allebei ervaren dat hier nog winst te behalen viel voor Ambiq.
Toen we het onderwerp hadden, hebben we voor school een plan van aanpak opgesteld. Helaas duurde het op school allemaal nogal lang. De communicatie tussen de leraren was niet goed verlopen, hierdoor konden wij een tijdje niet verder werken. Dit vonden we allebei spijtig, omdat we juist op tijd waren begonnen met ons onderzoek.
Uiteindelijk werd ons onderzoek goedgekeurd en mochten we het uit gaan voeren. Vanaf dat moment hebben we Jan Bijlsma als docent toegewezen gekregen om ons te ondersteunen bij het onderzoek. Tijdens het onderzoek zijn we goed door Jan Bijlsma en Rob Jan de Bruine ondersteund bij onze werkzaamheden.
Het literatuuronderzoek verliep goed. We hadden verwacht niet veel literatuur te kunnen vinden over regels, maar dit bleek uiteindelijk wel mee te vallen. Het viel ons tegen dat wij op het moment van ons literatuuronderzoek geen informatie konden vinden over Ambiq op Plan Care Kwaliteit, het kwaliteitsprogramma van Ambiq. Stichting de Eik, Z.O.N. en stichting Dreei waren toen nog niet zo lang gefuseerd en hadden de nieuwe informatie van Ambiq nog niet in het programma verwerkt. Langzaamaan kwam er tijdens ons onderzoek meer informatie van Ambiq op staan. Toen vonden we ook de huisregels die binnen Ambiq gelden, enzovoort.
Na de literatuurstudie hebben we interviews opgesteld en medewerkers geïnterviewd. De medewerkers waren enthousiast en wilden wel meewerken aan ons onderzoek.
Uit de literatuurstudie en de interviews hebben we een aantal punten gevonden waar Ambiq nog aan kan werken. Belangrijke punten die naar voren kwamen in deze interviews zijn dat er op de groepen in Hardenberg op verschillende manieren wordt gewerkt en dan voornamelijk gericht op het implementeren, doorvoeren en handhaven van de regels en afspraken. Daarnaast worden de groepen vanuit de organisatie erg vrij gelaten in het opstellen en doorvoeren van regels, waardoor er ook weinig controle van bovenaf is. Tot slot kwam er aan het licht dat zaken vanuit de wet BOPZ op de groepen op verschillende manieren worden gehandhaafd; voornamelijk gericht op het fixeren van bewoners.
We hebben adviezen voor de stichting uitgewerkt en we hopen dat Ambiq deze ter harte zal nemen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
PartnersAmbiq te Hardenberg
Jaar2011
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk