De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mentaliseren binnen de psychomotorische therapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Mentaliseren binnen de psychomotorische therapie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gedurende de periode september 2007 tot en met mei 2008 heb ik mijn stage gelopen bij de kinder- & jeugdpsychiatrische instelling de "Jutters". Al vrij snel werd ik geïnspireerd door het onderwerp mentaliseren. Ik begon literatuur te lezen, zag veel overeenkomsten met andere therapieën en vroeg me af wat er nu zo bijzonder en anders was aan deze vorm van therapie?
Als beginnend therapeut begon ik te ervaren dat het niet altijd gemakkelijk is om als therapeut zelf te blijven mentaliseren in de therapeut - cliëntrelatie. Dit frustreerde me, hoe zou ik immers het mentaliserend vermogen bij cliënten kunnen bevorderen, terwijl ik als persoon zelf binnen de therapeut - cliëntrelatie soms een onvermogen tot mentaliseren opmerkte?
Eigenlijk had ik niet verwacht het onderwerp mentaliseren verder te kunnen onderzoeken en hier mijn scriptie over te schrijven. Daarom had ik mijn onderzoekswensen ten aanzien van het onderwerp mentaliseren, in eerste instantie, ook naast me neergelegd. Het wegleggen van het onderwerp was eenvoudiger voor me, dan geconfronteerd te worden met mijn eigen onvermogen tot mentaliseren in de therapeut-cliëntrelatie. Mijn gedachte dat het onderwerp mentaliseren te moeilijk voor mij zou zijn, veranderde gedurende mijn stageproces. Ik merkte dat ook andere studenten (therapeuten) in de therapeut-cliëntrelatie soms moeite hadden met mentaliseren. Dit zorgde bij mij dan ook voor een extra stimulans om zoveel mogelijk over dit onderwerp te weten te komen, zodat ik ervan kon leren en ook mijn kennis met betrekking tot dit onderwerp door kon geven aan anderen. Dit heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat het onderwerp mentaliseren voor zowel mij als therapeut als voor mij als persoon een uitdaging is geworden. Inderdaad, gevoelens van overdracht, tegenoverdracht en projectie zijn niet altijd gemakkelijk, maar zijn voor een therapeut erg belangrijk op het moment dat je werkt aan het bevorderen van het mentaliserend vermogen waarbij de therapeut - cliëntrelatie het uitgangspunt is. Tijdens het schrijven van mijn scriptie kwam ik veel onderwerpen tegen die een nader onderzoek verdienen. Bijvoorbeeld hoe je kunt mentaliseren met cliënten die complexe/ernstige trauma's hebben meegemaakt of het bundelen van zinvolle activiteiten in een activiteitenmap. Echter wilde en heb ik me gehouden aan het format dat opgesteld is vanuit de opleiding.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersKinder- & jeugdpsychiatrische instelling de "Jutters", Haaglanden
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk