De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Over de grens : Seksueel misbruik binnen een partnerrelatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Over de grens : Seksueel misbruik binnen een partnerrelatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze scriptie gaat over seksueel misbruik binnen een partnerrelatie. Dit onderwerp is gekozen naar aanleiding van een stage bij Fiom Utrecht. De probleemstelling van deze scriptie is: 'Hoe ontstaat seksueel misbruik binnen een partnerrelatie en hoe kan het dat een relatie waarbinnen de vrouw misbruikt wordt door haar partner blijft bestaan?' Uit deze probleemstelling ontstaan een aantal deelvragen. Naar aanleiding van deze deelvragen wordt een literatuuronderzoek en een aanvullend veldonderzoek gedaan. De literatuur wordt gezocht op termen die voortkomen uit de probleemstelling. Ook het veldonderzoek zal door middel van dezelfde termen worden opgezet. Voor het veldonderzoek zal een groepsgesprek plaatsvinden met maatschappelijk werksters werkzaam bij Fiom Utrecht.
De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in drie hoofdstukken die gaan over de verschillen tussen mannen en vrouwen, relaties, seksueel misbruik en seksueel misbruik binnen een partnerrelatie. Het vierde hoofdstuk beschrijft de onderzoeksresultaten van het veldonderzoek.
De belangrijkste conclusies van deze scriptie zijn in het kort:  Seksueel misbruik binnen een partnerrelatie heeft veel te maken met de verschillen tussen mannen en vrouwen, met name communicatie- en machtsverschillen. Het is zeer moeilijk te definiëren wanneer er sprake is van seksueel misbruik binnen een partnerrelatie. Het ontstaan en bestaan van seksueel misbruik binnen een partnerrelatie heeft veel te maken met bepaalde eigenschappen van man en vrouw en met het soort relatie dat zij hebben. Vaak ontstaat er een actie-reactiepatroon welke man en vrouw beiden in stand houden. Op het bespreken van seksueel misbruik en op seksueel misbruik binnen een partnerrelatie rust nog steeds een groot taboe, wat ook te merken is binnen de hulpverlening. Vaak wordt seksueel misbruik binnen een partnerrelatie weinig of niet gesignaleerd. Binnen de hedendaagse maatschappij en media lijkt er een derde golf van de seksuele revolutie gaande te zijn. Hierdoor is er op seksueel gebied veel druk en dat heeft zijn uitwerking op de seksuele relatie tussen partners.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
PartnersFiom, Utrecht
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk