De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een pilot onderzoek naar de effecten van psychomotorische therapie op obese psychiatrische kinderen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een pilot onderzoek naar de effecten van psychomotorische therapie op obese psychiatrische kinderen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Obesitas is een wereldwijd groeiend probleem. Obesitas kan leiden tot allerlei medische problemen. Daarnaast kan het ook psychische en psychologische gevolgen met zich mee brengen. Behandeling van obesitas zou zo snel mogelijk ingezet moeten worden, mede omdat bekend is dat obesitas bij kinderen zich voortzet tot in de volwassenheid. Voor de behandeling van obesitas zijn er drie markers, dieetadvisering, een bewegingsgericht aanbod en psychologische interventies ter ondersteuning van gedragsverandering. Psychomotorische therapie (PMT) is een voorbeeld van een bewegingsgericht aanbod, waarbij ook psychologische interventies worden gepleegd.
Binnen Herlaarhof, kinder- en jeugdpsychiatrie, is obesitas ook een toenemend probleem en is er voor deze doelgroep een behandelprogramma ontwikkeld. In dit onderzoek staat de vraag centraal welk effect PMT heeft binnen dit multidisciplinair behandelprogramma op de behandeling van obese psychiatrische kinderen. Het effect is getest volgens een N=1 protocol.
Er wordt antwoord gegeven op het effect van PMT op depressie en competentiebeleving? Daarnaast wordt bekeken wat het effect is van de behandelde PMT thema's en wat de waardering van de PMT behandeling is volgens de cliënt.
Als resultaat is er een lichte toename van de depressieve kenmerken gerapporteerd. Wat betreft de competentiebeleving is er een afname in sociale acceptatie waargenomen en fysieke verschijning is gelijk gebleven. Bij de andere competenties wordt er een verbetering door de cliënt ervaren. De behandelde PMT thema's zijn over het geheel als positief ervaren, enkel bij het thema lichaamsbeleving was er geen verbetering waargenomen. De behandeling in zijn geheel werd door de cliënt met een 8 gewaardeerd.
De resultaten van deze pilotstudie zijn hoopgevend en lijken vervolgonderzoek te rechtvaardigen. Hiervoor is gedegen vervolgonderzoek noodzakelijk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2009
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk