De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Ontspannen met trek omgaan"

'een vooronderzoek naar de invloed van het aanbieden van toegepaste relaxatie oefeningen van Öst, bij middelafhankelijke cliënten, in hun omgang met craving'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"Ontspannen met trek omgaan"

'een vooronderzoek naar de invloed van het aanbieden van toegepaste relaxatie oefeningen van Öst, bij middelafhankelijke cliënten, in hun omgang met craving'

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Binnen de verslavingszorg worden er verschillende vaardigheden aangeleerd om met trek om te gaan. Deze hunkering naar drugs of alcohol is nog steeds aanwezig als men gestopt is met gebruik van middelen. Trek kan op elk moment optreden door gewoonte en klassiek geconditioneerde cues. Gedurende trek is er sprake van storende preoccupaties, angst en stress. Problemen met impulsiviteit en zelfcontrole kunnen tot gebruik leiden. Toegepaste relaxatie van Öst als coping- en relaxatietechniek lijkt te kunnen helpen bij trek, omdat men leert te ontspannen in korte tijd. Zo kan men de aandacht verleggen, spanning verlagen en kunnen er keuzes gemaakt worden die helpen om niet te gebruiken.
In dit vooronderzoek wordt onderzocht of er verschil is tussen middelafhankelijke cliënten in de omgang met trek, door het toevoegen van relaxatieoefeningen aan het behandelprogramma. Dit vooronderzoek vond plaats op de kortdurende klinische behandelingsafdeling van Verslavingszorg Noord Nederland in Leeuwarden. Er is gewerkt met een experimentele groep, waarbij de interventie plaatsvond, en een controlegroep, waarbij er geen toevoeging in het programma was. Door het afnemen van een voor- en nameting bij beide groepen, met een zelfontwikkelde vragenlijst, is er informatie gekregen over de groepen. De validiteit van de vragenlijst staat ter discussie, net als de groepspopulatie.
Uit de resultaten komt naar voren dat het enthousiasme over, en het toepassen van relaxatie-oefeningen een grote stijging maakt bij de experimentele groep, terwijl de controlegroep daar gelijk in blijft. De experimentele groep benoemde dat een oefening helpt om te kunnen omgaan met moeilijke momenten, omdat het afleidt en gedachten verzet. De cliënten van de controlegroep vonden de oefeningen niet nodig om met trek te kunnen omgaan.
Dit vooronderzoek geeft aanzet tot verdiepend onderzoek. Er komt naar voren dat er positieve en negatieve effecten zijn bij het aanbieden van relaxatieoefeningen. De discussie over de uitvoering van dit onderzoek is echter zo groot, dat er een verdiepend onderzoek noodzakelijk is om de effecten betrouwbaar in kaart te brengen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersVerslavingszorg Noord Nederland te Leeuwarden
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk