De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Herkennen van lichaamssignalen

onderzoek naar het herkennen van eigen lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Herkennen van lichaamssignalen

onderzoek naar het herkennen van eigen lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze afstudeeropdracht geeft antwoord op de volgende vraag:
Heeft het maatwerkprogramma PMT effect op het leren herkennen van eigen lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking?
Inleiding: Binnen het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) zijn een verpleegkundige en een psychomotorisch therapeut samen een jonge vrouwen groep gestart. Deze jonge vrouwen groep is bedoeld voor vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking. Binnen het CVBP komt veel naar voren dat jonge vrouwen met een licht verstandelijke beperking, die deelnemen aan de jonge vrouwen groep, moeite hebben om hun eigen grenzen aan te geven.
Doel: Het doel van het onderzoek is om erachter te komen of het maatwerkprogramma PMT effect heeft op het herkennen van eigen lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking.
Methode: Door middel van een voor- en nameting te doen met onderstaande meetinstrumenten, is er antwoord gekomen op de onderzoeksvraag. De meetinstrumenten die worden gebruikt zijn de Scale of Body Connection (SBC) en de Somatic Awareness Questionnaire (SAQ). De SBC (Price & Thompson, 2007) bevat vragen over hoe bewust u zich bent van uw lichaam en hoe u reageert op dat bewustzijn. De SAQ (Gijsbers van Wijk & Kolk, 1996) bevat 25 stellingen die vragen naar het lichaamsbewustzijn.
Resultaten: Uit de resultaten van het onderzoek lijkt dat het maatwerkprogramma PMT een positief effect heeft gehad op het leren herkennen van lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking. Opvallend zijn de individuele verschillen van de uitkomsten bij de deelnemers. Daarnaast is geen zicht op factoren buiten het onderzoek die de resultaten wellicht hebben.
Conclusie: De conclusie van dit onderzoek is dat door de individuele verschillen bij de uitkomsten van de meetinstrumenten en door de factoren die van invloed zijn geweest op deze uitkomsten er niet duidelijk geconcludeerd kan worden welk effect het maatwerkprogramma PMT heeft op het leren herkennen van eigen lichaamssignalen bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een licht verstandelijke beperking. Voor vervolg onderzoek is het aan te raden om gebruik te maken van een controle groep, om zo de betrouwbaarheid meer te kunnen garanderen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerHogeschool Windesheim
Datum2013-06-01
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk