De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

E-Health is een relatief nieuwe digitale ontwikkeling rondom de Psychomotorische therapie (PMT). In deze pilotstudy is E-Health gecombineerd met Runningtherapie. Dit blijkt een logische en interessante combinatie.
Het gebruik van E-Health zou volgens onderzoek grote voordelen hebben, maar in de praktijk blijkt deze internetinterventie niet bij elke cliënt motiverend te werken. Cliënten willen of kunnen niet begeleid worden via het internet. De voornaamste reden daarvoor is het missen van een stok achter de deur. Het zelfvertrouwen om het te kunnen is bij deze cliënten vaak minimaal.
Onderzoeken geven aan dat motivatie de voornaamste drijfveer is om te gaan hardlopen. Daarom is de kern van dit onderzoek gericht op de mate van therapietrouw.
In de pilot is de therapietrouw van de deelnemers onderzocht. Daarom wordt er uitgebreid stil gestaan bij de motiverende rol die de therapeut hierbij aan kan nemen. Een heldere rationale en begeleiding op maat blijken in de praktijk de twee belangrijkste begeleidingsaspecten voor de therapeut.
Bij dit onderzoek zijn er twee groepen gecreëerd; deelnemers die begeleid worden middels E-Health en een controlegroep die een regulier Runningtherapietraject volgen en face-to-face begeleiding krijgen.
De resultaten van deze pilot study laten zien dat de therapietrouw bij de begeleiding middels E-Health hoger ligt dan bij de reguliere Runningtherapie. Deelnemers volbrengen gemiddeld tweederde van de taken, terwijl de deelnemers die de reguliere therapie volgen gemiddeld de helft van de taken volbrengen.
E-Health blijkt een interventie die voor zowel de psychomotorisch therapeut (PMT’er) als de cliënt een grote bijdrage kan leveren op diverse gebieden binnen de therapie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnerHogeschool Windesheim
Datum2013-03-01
TypeBachelor
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk