De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Neem het zoals het is

"wat is het effect van de bodyscan op de lichaamsbewustwording bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis"

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Neem het zoals het is

"wat is het effect van de bodyscan op de lichaamsbewustwording bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis"

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het kenniscentrum voor persoonlijkheidsstoornissen Scelta Apeldoorn is een onderdeel van GGNet. Scelta Apeldoorn heeft de 3-daagse deeltijd, waarbij de cliënten drie dagen in de week in behandeling zijn. De cliënten hebben voornamelijk borderline, narcistische, afhankelijke, ontwijkende en obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornissen. Binnen deze behandeling krijgen de cliënten Psychomotorische Therapie aangeboden. Binnen de Psychomotorische Therapie wordt de kortdurende bodyscan gegeven met als doel cliënten bewuster te laten worden van hun lichaam en wat het lichaam kan vertellen. In dit onderzoek wordt er gekeken of de kortdurende bodyscan daadwerkelijk voor lichaamsbewustwording zorgt in vergelijking met een controle groep.
Vanuit de theorie is bekend dat mindfulness waaronder de bodyscan valt en lichaamsbewustwording bevordert. (Melbourne Academic Mindfulness 2006
& Kabat-Zinn, J. 2003) De bodyscan schenkt aan het gehele lichaam aandacht om daardoor bewust te worden van wat er in het lichaam speelt.
Om de effecten op van de bodyscan op de lichaamsbewustwording te meten worden er vragenlijsten gebruikt. De vragenlijsten die gebruikt worden zijn de Sensory Awareness Questionnaire (SAQ) en the Five Faced Mindfulness Questionnaire (FFMQ) (Psychometric Properties, 2008)
De experimentele groep bestaat uit elf personen. Deze groep krijgt gedurende zes weken de bodyscan. De controle groep bestaat uit zes personen, deze groep krijgt gedurende zes weken de bodyscan niet. De vragenlijsten worden voor en na zes weken afgenomen.
In de resultaten komt naar voren, dat de lichaamsbewustwording scores van de experimentele groep meer naar het gemiddelde gaan van de Nederlandse bevolking. De FFMQ lijsten geven een gemixt beeld. De bodyscan zorgt voor meer observeren van het lichaam, voor minder kritisch zijn en het meer nemen zoals het is. In de resultaten is te zien, dat de experimentele groep minder woorden aan lichamelijke stimuli kunnen geven en dat gewaarwording minder wordt.
De conclusie van dit onderzoek is, dat de bodyscan daadwerkelijk zorgt voor meer bewustwording van het lichaam. Alleen dat de kortdurende bodyscan langer en vaker uitgevoerd moet worden wil je lichaamsbewustwording stimuleren. Er is verder onderzoek nodig om de bewijskracht te verhogen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnerScelta te Apeldoorn
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk