De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Lausteen perhekuntoutuskeskus : De begeleiding van jongeren naar en tijdens het begeleid zelfstandig wonen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Lausteen perhekuntoutuskeskus : De begeleiding van jongeren naar en tijdens het begeleid zelfstandig wonen.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De onderzoeksvraag die centraal stond voor ons onderzoek was hoe de begeleiding eruit ziet naar en tijdens het zelfstandig begeleid wonen in Finland en tegen welke problemen de begeleiding aanloopt.
De onderzoeksvraag hierbij was: Tegen welke problemen lopen sociale werkers van Lausteen perhekuntoutuskeskus en sociale werkers van 'Social Services Center' te Turku in het begeleiden van jongeren tijdens het zelfstandig wonen aan?
Om een antwoord te vinden op deze vraag hebben wij interviews afgenomen met werknemers van Lausteen perhekuntoutuskeskus en van 'Social Services Center' in Turku.
Onze verwachting van dit onderzoek was dat er problemen uit zouden komen waarvoor wij in de vorm van aanbevelingen oplossingen kunnen aandragen.
Om deze onderzoeksvraag te beantwoorden hebben wij de informatie uit de interviews ingedeeld in hoofdstukken. Het verslag bestaat uit de volgende hoofdstukken:
1. Het zorgsysteem in Finland
2. Lausteen Perhekuntoutuskeskus
3. Begeleiding van jongeren tot 18 jaar
4. Nazorg
5. Conclusies en aanbevelingen
Uit de interviews is helaas niet de informatie naar voren gekomen waarmee wij onze onderzoeksvraag volledig kunnen beantwoorden, maar wel zijn de problemen waar jongeren mee kampen naar voren gekomen en deze problemen hebben invloed op de begeleiding en vormen de problemen van de sociale werkers in de begeleiding aan de jongeren.
Uit ons onderzoek zijn de vier meest voorkomende en samenhangende problemen gekomen waar de jongeren en de begeleiding tegenaan lopen.
- Het niet hebben en volgen van een studie en/of baan
- Financiële problemen
- Verslaving (tabakswaren, drugs, gokken)
- Psychische problemen
Aan de hand van deze problemen hebben wij een aantal aanbevelingen.
- Het organiseren van groepssessies
- Het opzetten van modules
- Meer toezicht op het uitgavenpatroon
Wij hebben een kleine vergelijking gemaakt met Trias Jeugdhulp Nederland en de belangrijkste verschillen die hieruit naar voren kwamen zijn; het aanbod van modules en de 'eisen' die worden gesteld aan de jongeren. Trias Jeugdhulp biedt verschillende modules aan, waaronder sociale vaardigheidstraining en hier wordt in de begeleiding van de instelling in Turku geen training voor gegeven.
De 'eisen' die worden gesteld verschillen ook van de instelling in Turku, want bij Trias Jeugdhulp wordt er verwacht dat de jongeren een nuttige dagbesteding hebben en mag er geen drugs worden gebruikt. Mocht dit wel zo zijn dan wordt de jongere uitgeschreven bij Trias. Bij de instelling in Turku worden jongeren begeleidt die drugs gebruiken of een verslaving hebben.
Geconcludeerd kan worden dat het van belang is om een vervolgonderzoek te doen en wij hebben hiervoor twee onderwerpen gekozen. Een onderzoek naar het gebruik en effect van groepssessies en modules en een onderzoek naar scholing en geldproblemen onder jongeren.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingSocial Work
PartnersLausteen perhekuntoutuskeskus, Finland
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk