De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Welke positieve invloeden heeft Psychomotorische Therapie in het water op behandeling van laagbegaafde zedendelinquenten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Welke positieve invloeden heeft Psychomotorische Therapie in het water op behandeling van laagbegaafde zedendelinquenten?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Leidraad in deze scriptie is Groep 3 van de AFPN in Assen. Deze groep bestaat uit laagbegaafde seksueel delinquenten. In deze groep zitten cliënten met leeftijden tussen de 17 en 65 en een IQ tussen de 50 en 80.
Vanuit mijn eigen ervaringen en die van mijn stagebegeleider op deze stageplek heb ik gemerkt dat PMT in het zwembad een positieve invloed heeft op de behandeling van deze doelgroep. In deze scriptie probeer ik helder te krijgen wat de positieve invloeden van water zijn op behandeling van deze cliënten. Vanuit deze vraag ben ik gekomen tot de volgende vraagstelling:
Welke positieve invloeden heeft PMT in het water op behandeling van laagbegaafde zedendelinquenten?
De behandeling van seksueel delinquenten is vooral gericht op terugdringen en zo mogelijk voorkomen van recidive (terugval). Bij laagbegaafde seksueel delinquenten speelt het lage IQ van de cliënt vaak een grote rol in het delict. Door het lage IQ worden cliënten vaak overvraagd door de maatschappij en hebben ze moeite op een normale manier contact te krijgen met bijvoorbeeld potentiële partners. Ze wenden zich dan tot de voor hen eenvoudiger bereikbare kinderen. Hierbij voelen ze zich juist eens machtiger dan de ander, wat ze in de volwassenenwereld zelden zal gebeuren.
Ook hebben de laagbegaafde seksueel delinquenten doorgaans meer moeite om met stress om te gaan. Deze stress ontladen ze bijvoorbeeld door middel van exhibitioneren.
Op de AFPN wordt geprobeerd de zelfcontrole van deze cliënten te vergroten, waardoor ze weerbaarder worden en beter om leren gaan met spanningen en stress. Op deze manier wordt geprobeerd de kans op recidive te verkleinen.
PMT (psychomotorische therapie) kan behalve in de zaal, ook in andere contexten gegeven worden. 1 van deze contexten is water. De PMT-er kan de verschillende kwaliteiten van water gebruiken om de cliënt ervaringen te geven, waar hij wat van kan leren ten aanzien van zijn probleem.
Een therapeut in het water zal aan het begin van de therapie extra steun bieden. Naarmate de therapie vordert is een therapeut op de kant raadzaam. Hier heeft de therapeut meer overzicht en zal hij meer op details kunnen letten.
Cliënten merken de verschillende kwaliteiten van water. Ze merken dat water hun evenwicht beïnvloed en dat water ze steunt. Ook merken ze de begrenzende werking die water op hen kan hebben. De cliënten merken verder dat ze groepsgenoten in het water tegenkomen. Het rekening houden met elkaar is wat ze moeilijk vinden. Cliënten leren het verschil tussen mijn en dijn. Wat hun deel is en wat het deel is van de ander. Na het zwemmen houden vrijwel alle cliënten een positief gevoel over aan het zwemmen.
De kwaliteiten van water die specifiek van belang zijn bij de invloed die water op behandeling van De kwaliteiten van water die specifiek van belang zijn bij de invloed die water op behandeling van laagbegaafde zedendelinquenten heeft, zijn:
- Water geeft opwaartse druk en tegendruk (weerstand) aan bewegende voorwerpen
- Het water als ons omsluitend
Laagbegaafde zedendelinquenten leren zich in het water meer bewust worden van wat ze zelf teweeg brengen. Doordat water intenties van bewegingen duidelijker maakt, wordt helder wat een cliënt zelf doet in interactie met de ander en wat de ander doet in interactie met de cliënt. Door de vertragende werking van water komt er een tijdsaspect tussen. Dit geeft tijd, ruimte en duidelijkheid. Water is een extra hulpmiddel om het creëren van meer zelfcontrole bij de cliënt te ondersteunen. Dit hulpmiddel kan een remmende werking krijgen als deze zelfcontrole in voldoende mate bereikt is. Op dat moment zal de PMT-er nog preciezer op details moeten letten en zijn interventies nauwkeuriger afstemmen.
Vooral egozwakke cliënten zullen baat hebben bij de ondersteuning die water hen biedt. Als een bepaald niveau van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen is bereikt, zouden de cliënten ook in de zaal behandeld kunnen worden. In het zwembad zullen dan details belangrijker worden om het proces van de cliënt in een stijgende lijn te laten verlopen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
PartnerAFPN in Assen
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk