De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Hygiëne en klimaatomstandigheden in relatie tot de infectiedruk in de afkalfstal

Hygiëne en klimaatomstandigheden in relatie tot de infectiedruk in de afkalfstal

Samenvatting

In de melkveehouderij was in 2015 het kalversterftepercentage gemiddeld 13,3%. De afkalfstal is meestal de eerste ruimte waar het kalf wordt blootgesteld aan de buitenwereld en aan ziekteverwekkers. Hygiëne, klimaatomstandigheden en het management van de afkalfstal is erg belangrijk voor een goede start van het kalf.Onderzoek naar het effect van klimaatomstandigheden en het schoonmaken van de afkalfstal op de infectiedruk rondom het pasgeboren kalf. Er hebben vijf metingen plaatsgevonden op een melkveebedrijf . De variabelen welke gebruikt zijn: een schoongemaakte (uitgemeste) en gebruikte afkalfstal, luchtvochtigheidspercentage en warme plekken in de afkalfstal. De hoeveelheid E-coli bacteriën en het kiemgetal zijn onderzocht met dipsticks. Er is een watermonster genomen van verschillende plekken in de afkalfstal door middel van een wegwerpwashand. De Healthy Climate sensor en een thermometer gaven de (bedding)temperatuur en warme plekken weer.

Toon meer
OrganisatieAeres Hogeschool
AfdelingDier- en Veehouderij
LectoraatManagement van Rundergezondheid
PartnersAeres Hogeschool Dronten
Gezondheidsdienst voor Dieren
Datum2020-08-10
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk