De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Onderzoek naar motivatie bij leerlingen van Innova

Open access

Onderzoek naar motivatie bij leerlingen van Innova

Open access

Samenvatting

 




De onderwijsraad Leerling2020 is een initiatief om het middelbare onderwijs te ondersteunen bij het aanbieden van gepersonaliseerd onderwijs. Gepersonaliseerd onderwijs is een manier om onderwijs aan te laten sluiten bij de moderne tijd. Scholen kiezen hun eigen manier om gepersonaliseerd onderwijs aan te bieden. Het Stedelijk Lyceum Innova werkt volgens het Zweedse onderwijsmodel Kunskapsskolan. Kunskapsskolan heeft werken naar eigen niveau en tempo als een van de speerpunten. Zelf doelen stellen is een belangrijk onderdeel van dit leerproces.
Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen hoe de leerlingen doelen stellen en wie of wat deze keuze beïnvloedt. Hiervoor is de volgende onderzoeksvraag opgesteld:
Hoe zijn de eerstejaars leerlingen van het Stedelijk Lyceum Innova intrinsiek en extrinsiek gemotiveerd bij het maken van hun schoolwerk in relatie tot het stellen van doelen?
Om antwoord te geven op de onderzoeksvraag is er een theoretische kader beschreven en zijn er leerlingen geïnterviewd. De leerlingen zijn steekproefsgewijs gekozen om de betrouwbaarheid van dit onderzoek te waarborgen. De onderzoekers hebben tijdens de interviews gebruik gemaakt van een gevalideerde vragenlijst als gespreksstarter. Deze vragenlijst was de aanleiding tot een half gestructureerd interview. Uit de theorie en de interviews komt naar voren dat leerlingen grotendeels extrinsiek gemotiveerd zijn. Daarnaast geeft dit onderzoek een duidelijk beeld van de intrinsieke en extrinsieke motivatie van leerlingen en hoe ze hierin begeleid kunnen worden door docenten. Tot slot staat de afweging beschreven die leerlingen maken met betrekking tot het kiezen van een leerplein.
Op basis van de theorie en praktijk wordt aanbevolen om te gaan werken richting de groeibenadering. Daarnaast wordt aanbevolen om het Sawyer-effect te bestuderen. Eventueel vervolgonderzoek zou zich kunnen richten op de rol van ouders en het basisonderwijs met betrekking tot motivatie van leerlingen. 



Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingSociaal Pedagogische Hulpverlening
Datum2017-08-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk