De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Docenten, lectoren en medewerkers van hogescholen

Docenten en lectoren kunnen de HBO Kennisbank actief inzetten in het onderwijs en onderzoek. Ook kunnen ze door te publiceren op de HBO Kennisbank hun opgebouwde kennis wereldwijd beschikbaar stellen en toegankelijk maken voor beroeps- en bedrijfsleven en maatschappij.

Publiceren

Het aanbieden van publicaties voor opname in de HBO Kennisbank kan veelal via het secretariaat van de opleiding of de bibliotheek van je hogeschool. De hogeschool dient uiteraard wel deel te nemen aan de HBO Kennisbank. Zie het overzicht van deelnemende hogescholen.

Auteursrechten

De publicaties die getoond worden op de HBO Kennisbank zijn opgeslagen in repositories (digitale bewaarplaatsen) van de hogescholen. Je kunt de rechten waaronder je je publicatie beschikbaar stelt ook na plaatsing op de HBO Kennisbank nog wijzigen (bijvoorbeeld van ‘alle rechten voorbehouden’ naar een ‘Creative Commons licentie‘). Neem hiervoor contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Bij deze contactpersoon kun je ook terecht als je jouw toestemming tot beschikbaarstelling zou willen intrekken. Je publicatie wordt daarna niet langer aangeboden via de HBO Kennisbank.

Wil je meer weten over de verschillende Creative Commons-licenties? Kijk dan eens op de website van Creative Commons Nederland.

Digitale Auteur Identifier

De Digital Author Identifier (DAI) is een uniek landelijk nummer voor elke onderzoeker, die werkt bij een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De DAI is het enige, onafhankelijke (niet-commerciële) nummer voor de Nederlandse onderzoeker. SURF heeft de DAI ontwikkeld in samenwerking met OCLC PICA, die de DAI’s bijhoudt in de Nationale Thesaurus Auteursnamen (NTA). De DAI maakt het mogelijk informatie uit de verschillende repositories geïntegreerd aan te bieden.

Wil je meer weten over dit onderwerp of direct een DAI-nummer aanvragen? Neem dan contact op met de contactpersoon van je hogeschool. Zij voorzien je graag van informatie.

Meer weten?

Voor meer informatie over open access publiceren, kijk op openaccess.nl.

Voor meer informatie over auteursrechten, kijk op auteursrechten.nl.

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk