De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Mixed Reality en pretparken

Een onderzoek naar de mogelijkheden en haalbaarheid van Mixed Reality in pretparken

Open access

Mixed Reality en pretparken

Een onderzoek naar de mogelijkheden en haalbaarheid van Mixed Reality in pretparken

Open access

Samenvatting

In de hedendaagse maatschappij speelt het een steeds grotere rol: Virtual- en Augmented Reality. Deze twee begrippen worden samen Mixed Reality genoemd. Ondanks de grote opkomst van deze technieken, ook in pretparken, is in Nederland nog slechts één attractie geopend die er gebruik van maakt. De opdracht is uitgevoerd voor The Virtual Dutch Men: een bedrijf dat Mixed Reality ontwikkelt. Dit onderzoek gaat in op de wensen en behoeften van Nederlandse pretparken wat betreft het toepassen van deze technieken. Naar aanleiding van dit onderzoek kan de opdrachtgever stappen ondernemen om haar productportfolio uit te breiden naar de pretparkbranche.
Steeds meer wordt het wereldwijd toegepast: Virtual en Augmented Reality, samen Mixed Reality genoemd. Ook in pretparken lijkt dit een opkomende trend te zijn, maar in Nederland is er nog slechts één attractie die er gebruik van maakt, namelijk NeuroGen in Walibi Holland. The Virtual Dutch Men wil graag weten hoe dit kan en hoe zij hun productportfolio kunnen uitbreiden naar deze branche. Ze willen graag de pretparkindustrie verkennen en op die manier nieuwe klanten werven. Het managementvraagstuk in dit onderzoek luidt dan ook:
“Hoe kan The Virtual Dutch Men haar Mixed Reality productportfolio uitbreiden naar de Nederlandse pretparkbranche?”
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is er onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van pretparken ten aanzien van het toepassen van Mixed Reality. Het doel van het onderzoek is om dit goed in kaart te brengen en aan de hand van de uitkomsten een advies te geven aan The Virtual Dutch Men hoe zij meer opdrachten kunnen genereren binnen deze industrie.
In dit onderzoek is gebruik gemaakt van literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek. Uit het literatuuronderzoek blijkt dat bij Virtual Reality de gebruiker echt ondergedompeld wordt in een virtuele wereld, terwijl bij Augmented Reality de echte wereld nog zichtbaar is door een bril of smartphone-cameralens, maar dan is er een virtuele laag aan toegevoegd. Virtual Reality wordt altijd gebruikt door middel van een bril, hierbij zijn er mogelijkheden om dit via een smartphone, bekabeld of via Wi-Fi te doen. Ook het begrip beleving is onderzocht. Beleving wordt gedefinieerd als “een emotionele ervaring die kan leiden tot persoonlijke verandering”. Het begrip kan in vier categorieën worden opgedeeld: entertainment, educatie, escapisme en esthetiek. Entertainment en educatie staan voor absorptie van de gebruiker, wat bij Augmented Reality het geval is, bij escapisme en esthetiek gaat het om onderdompeling, iets wat gebeurt bij Virtual Reality. Het onderzoek wijst uit dat bezoekersbeleving in een pretpark zeer belangrijk is en dat Mixed Reality een positieve invloed heeft op de beleving van de gebruiker. Om deze reden wordt aangenomen dat Mixed Reality veel potentie heeft binnen de pretparkbranche.
Naar aanleiding van het uitgevoerde deskresearch, kan worden gezegd dat er zeker trends gaande zijn wat betreft het toepassen van Mixed Reality in pretparken. Hieruit komt ook voort dat Augmented Reality wellicht meer kansen heeft dan Virtual Reality, omdat de gebruiker bij Augmented Reality de echte wereld nog wel gewoon kan zien.
Om te bepalen wat de wensen en behoeften zijn binnen de pretparken in Nederland, zijn interviews afgenomen bij vier pretparken. Deze interviews zijn vervolgens uitgetypt, gecodeerd en geanalyseerd. Uit deze interviews is gebleken dat de parken wel kansen zien, maar nog niet voor nu. Meerdere respondenten gaven aan dat een nadeel zou kunnen zijn dat er nog tevee

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingHoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs
Datum2018-10-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk