De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Catalogus archeologische vondsten Nova Zembla Opgravingen 1993 en 1995

Catalogus van de archeologische vondsten gevonden op Nova Zembla tijdens twee opgravingen van de Universiteit van Amsterdam in 1993 en 1995

Open access

Catalogus archeologische vondsten Nova Zembla Opgravingen 1993 en 1995

Catalogus van de archeologische vondsten gevonden op Nova Zembla tijdens twee opgravingen van de Universiteit van Amsterdam in 1993 en 1995

Open access

Samenvatting

Deze catalogus is opgesteld als onderdeel van een afstudeeronderzoek in opdracht van Hollandia archeologen bv en Saxion Hogeschool Deventer opleiding Archeologie. De opdracht was het maken van een catalogus voor de vondsten van het Behouden Huys die zijn opgegraven in 1993 en 1995 door de Universiteit van Amsterdam en de Russische academie van Wetenschappen. In de catalogus zijn de vondsten worden weergegeven op een toegankelijke manier, zodat andre verder onderzoek kunnen doen en dat in één opslag duidelijk is wat deze collectie aan vondsten inhoudt. Deze opdracht is gemaakt in het kader van een afstudeeronderzoek voor de opleiding van Archeologie aan de Hogeschool Saxion in Deventer.
De vondsten wat wordt weergegeven in de catalogus is maar een deel van alle vondsten van de opgravingen uit 1993 en 1995. Het deel wat in deze catalogus is verwerkt is het deel wat in Nederland beschikbaar/raadpleegbaar is. Dit deel is aan de Nederlandse onderzoekers meegegeven door de Russische onderzoekers. De vondsten die beschreven zijn in deze catalogus liggen nu nog in het depot van Hollandia, maar het idee is dat deze vondsten uiteindelijk doorgestuurd kunnen worden naar het Rijksmuseum in Amsterdam samen met deze catalogus. Deze catalogus is niet de eerste publicatie die ingaat op vondsten van het Behouden Huys. In 1998 is een boek uitgebracht met de titel: “Behouden uit het Behouden Huys”. Dit boek bevat een uitgebreide catalogus van vondsten die afkomstig zijn uit het en rondom het Behouden Huys. De basis hiervan is de collectie van het Rijksmuseum en het bevat alle relatief grote en goed bewaarde voorwerpen die in de 19de eeuw zijn ontdekt. Een aantal voorwerpen zijn gekocht van de mensen die deze ontdekkingen hadden gedaan. Hieronder valt bijvoorbeeld de schenking van Charles Gardiner. Gardiner schonk in 1876 zijn eigen vondsten aan de Nederlandse staat. De vondsten die niet uit de 19de eeuwse schenkingen komen zijn afkomstig uit 20ste -eeuwse Russische expedities. De catalogus uit "Behouden uit het Behouden Huys" en de catalogus in deze publicatie vullen elkaar aan. De vondsten in beide publiaties vullen elkaar aan en zijn dus niet hetzelfde.
De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op een aantal onderzoeksvragen. De hoofdvraag luidt: Hoe kunnen de vondsten van de opgraving van Nova Zembla op een goede manier worden beschreven en worden gedocumenteerd? 

Toon meer
OrganisatieSaxion
OpleidingArcheologie
Datum2022-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk